Annons
Ledare

Petter Birgersson: SD blir nya S för Trelleborgs borgare

Om styret håller ihop så blir Mathias Andersson historisk som förste kommunstyrelseordförande för Sverigedemokraterna i Trelleborg. Borgerligheten hamnar återigen i baksätet – precis som förr.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 april 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Mathias Andersson, SD, mot kommunstyrelseordförandeposten.
Mathias Andersson, SD, mot kommunstyrelseordförandeposten.Foto: Tomas Nyberg

Det utspelade sig på den tiden när Trelleborg var en socialdemokratisk stad och kommun. Det hade den varit så länge att få kunde tänka sig att den skulle bli något annat. Kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl (S), som sällan uppskattade denna ledarsida, kunde inte riktigt räkna in hälften av rösterna. Han fick därför vända sig till någon av sina politiska konkurrenter i Centerpartiet eller Moderaterna för att upprätthålla styret. Konkurrenter och konkurrenter, förresten, borgarna såg ingen poäng med att tänka tanken att bryta det socialdemokratiska maktinnehavet. Bättre då att sätta sig i det socialdemokratiska baksätet och njuta av utsikten. Det gjordes till och med reportage i Dagens Samhälle om det socialdemokratiska och moderata styret som höll det då i kommunpolitiken färska Sverigedemokraterna utanför makten.

Efter valet i september 2006 kom det att ändras. Som ledarsidan konstaterade då: ” att svara på Sverigedemokraternas framgång genom att de två stora partierna går ihop och delar ordförandeposterna mellan sig, det har bland annat i Trelleborg visat sig vara en misslyckad medicin.”

Annons

Så kom det sig att Trelleborg fick ett borgerligt styre, med Ulf Bingsgård – på den tiden moderat – som kommunstyrelsens ordförande. Sedan dess har de flesta former av styren prövats i Trelleborg. Bland annat hann Socialdemokraterna med att göra comeback på ordförandestolen innan Sverigedemokraterna lyckades kliva över tröskeln till makten. Först i ett slags konstruktion med Moderaterna och Kristdemokraterna som påminner om dagens Tidö-avtal på regeringsnivå – som största parti överlät Sverigedemokraterna ändå styret till de andra. Och så efter senaste valet in i ett gemensamt styre där också Liberalerna hakade på, men fortfarande med Moderaterna på ordförandeposten.

Men så hoppade Ann Kajson Carlqvist (M) av. Det gör att Mathias Andersson (SD) nominerats till att kliva upp ett steg till ordförandepositionen. Om inte något högst oväntat sker och Lennart Höckert (S) får över röster från andra politiska halvan till sig och sin kandidatur, kommer Andersson att vinna positionen som kommunstyrelsens ordförande. SD kommer då att leda Trelleborg med de borgerliga som baksätespassagerare. Trelleborgspolitiken har i så fall gått ett helt varv runt på drygt 20 år.

För SD och Mathias Andersson är det upp till bevis. Partiet krympte faktiskt i förra kommunvalet och tappade positionen som största parti till S. SD är långt ifrån någon uppkomling längre, utan ett etablerat parti som både egna och andra väljare ställer krav på. Och Andersson ska ta ansvar inför alla medborgare i kommunen, även dem som aldrig skulle kunna tänka sig att lägga en röst på SD. När något är fel kommer det att vara SD:s fel. Precis som det var för S förr. Och en fråga är – på vilket avgörande sätt skiljer sig Trelleborg om det är S eller SD som styr? Det är inte uppenbart.

För de borgerliga partierna är detta ett misslyckande. En gång togs ett initiativ, i hög grad pådrivet av denna ledarsida, till att skapa ett borgerligt alternativ, en Trelleborgsallians. Det gick då. Men det arvet har inte förvaltats. Partier har gått åt olika håll och dessutom splittrats internt. Någon tydlig politisk tanke med Trelleborg som förknippas med borgerligheten finns inte. Det är samma idé om stora kommunala åtaganden i hamn, ringvägar, fängelse och höga hus som hos S och SD. När kommer den vinst för medborgarna som har utlovats i flera decennier? Finns det några tankar om hur man i så fall ska plocka fram den och göra den tydlig för medborgarna?

Inte ens i ekonomisk effektivitet eller öppenhet mot medborgarna har M, KD och L levererat de senaste åren. Nu blir det baksätesposition fram till nästa val. Det krävs ett nytt borgerligt ledarskap i Trelleborg, med ett program om hur hela kommunen ska utvecklas, om man ska komma fram till ratten igen.

Annons
Annons
Annons
Annons