Annons
Ledare

Sätt stopp för statens spelmissbruk

Folkpartiet vill sedan länge avskaffa spelmonopolet. Centern likaså. Härom året körde Moderatstämman över partistyrelsen, och ställde sig bakom kravet att monopolet ska avvecklas.
Ledare • Publicerad 26 april 2011
Beroendeframkallande.Foto: 

Nu, till sist, har även Kristdemokraterna svängt i frågan. I en intervju i Ekot i går (25/4) var det tydligt att KD:s kulturpolitiske talesperson Andreas Carlsson hade tagit åt sig av argumenten mot monopolet.

Spelet på internet är nu så stort att man inte kan säga att monopolet fungerar som det var tänkt, förklarade han. Om privata spelbolag däremot släpps in i Sverige under ett licenssystem skulle det ge inkomster till Sverige, samtidigt som staten får en möjlighet att ställa krav på skydd mot spelmissbruk:

Annons

”Det skulle vara en möjlighet för dem att synas i Sverige och ha personal i Sverige och agera utifrån Sverige och därmed också betala skatt i Sverige och också få ett krav på sig att ta ansvar för spelarna.”

Just så. Förhoppningsvis är detta också ett steg på vägen mot att spelmonopolet slopas. Det vore verkligen på tiden. För trots upprepad kritik från de borgerliga leden och från EU-kommissionen verkar regeringen inte prioritera frågan – i stället har den fastnat i långdragna utredningar.

Egentligen är det märkligt att frågan ännu inte är avgjord. Det finns ett överflöd av övertygande argument mot monopolet – och relativt få för.

Förespråkarna för monopolet brukar hävda att det behövs för att marknaden ska vara reglerad och spelberoendet minimeras. En statligt ägd och kontrollerad verksamhet antas av någon anledning vara mer ansvarsfull än privata aktörer. Svenska spel framhåller också gärna att man har i uppdrag att ”aktivt verka för att minimera negativa sociala konsekvenser till följd av spelverksamhet”.

Men vad allt fler, likt Andreas Carlsson, har upptäckt, är att systemet inte fungerar som det var tänkt.

För det första har monopolet redan luckrats upp genom att utländska aktörer riktar sig mot svenska kunder på nätet. Genom att spelbolagen verkar från utlandet i stället för från Sverige går såväl skatteintäkter som arbetstillfällen förlorade.

För det andra ekar pratet om socialt ansvarstagande ihåligt. Om Svenska spel hade tagit sitt uppdrag på allvar hade bolaget inte lagt enorma summor på marknadsföring och små skärvor på att motverka spelmissbruk. Ett företag som sätter socialt ansvarstagande i fokus skulle exempelvis inte placera ut tusentals Jack Vegas-automater med tyngdpunkt på ekonomiskt utsatta områden.

Visst, Svenska spel är en kassako för staten. Förra året gjorde bolaget en vinst på närmare fem miljarder kronor. Det ska inte föraktas. Men det finns ingenting som säger att bolag som verkar under ett reglerat licenssystem inte skulle kunna vara lika lönsamma – och ansvarstagande.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons