Ledare

Sätt kvalitet före ideologi

Skamligt att de gamlas trygghet hamnar i skuggan när partier bråkar i stället för att ta sitt ansvar.
Ledare • Publicerad 31 juli 2014

Häromdagen ramlade 70-årige Sören och fick en fraktur i bäckenbenet. Han låg först hjälplös i flera timmar på golvet på Hagalids äldreboende i Timrå, och när han sedan fått vård och kommit hem från sjukhuset blev han liggande i sin avföring och fick vänta igen. I ensamhet.

Så får det inte gå till. Äldre måste kunna känna sig trygga. Välfärdsstaten är uppbyggd så att den enskilde inte ska behöva betala direkt för sin vård och omsorg, utan kunna förlita sig på att politiker och myndigheter förvaltar det ansvar de fått via skattsedeln och demokratin. Medborgarna betalar för servicen och den ska leverades. Allt annat är skamligt.

I en ny valfilm från Socialdemokraternas förmedlas budskapet att äldreomsorgen inte fungerar, men att den kommer att bli bättre med S. Detta är en märklig slutsats, av flera olika skäl.

För det första hanteras äldreomsorgen kommunalt, och således på olika sätt runtom i landet. Ystad lägger 527 953 kronor per brukare i särskilt boende. Hässleholm hela 809 725. Hemtjänsten kostar 150 361 kronor per användare i Trelleborg och 244 732 i Bromölla. I Sörens Timrå styr S. Ändå gick det snett.

För det andra är visserligen de skandaler vi läser om i pressen djupt allvarliga, men tack och lov inte regel. De ska inte förminskas, men sättas i relation till de höga betyg de gamla själva ger omsorgen.

9 av 10 anser att vården och omsorgen är mycket eller ganska bra, enligt Socialstyrelsens enkät från 2013. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting har det aldrig lagts så mycket resurser på vård, skola och omsorg som nu. Sverige satsar näst mest i OECD på äldreomsorg. Efter åtta års alliansstyre.

För det tredje: Med en S-regering stöttad av Vänsterpartiet kommer mycket fokus att riktas mot frågan om vinst samt privat eller offentligt, trots att äldreomsorgen är viktigare än att förminskas till ideologiskt, partipolitiskt käbbel.

Förra året avslöjade tidningen Metro att en man hade hållits inspärrad i en skrubb med en platsmadrass på golvet på det privata Vårbacka Plaza utanför Stockholm, i en M-styrd kommun. Men Hagalids äldreboende är kommunalt, och även där görs misstag. Vare sig det är kommunanställda eller privatanställda som felar är ett fel ett fel. Vanvård och brist på respekt ska bekämpas och fördömas oavsett huvudman.

I Skåne drivs många äldreboenden i privat regi. Att verksamheter ska behöva stänga ner och omstruktureras för att vissa bryr sig mer om principer än människor skär i hjärtat.

Kvaliteten på omsorgen bör stå i centrum. Kontrollen behöver öka, upphandlingarna skötas proffsigare och det ensidiga försvarandet eller fördömandet av privata alternativ måste bytas ut mot en diskussion om innehållet. Hur mår våra äldre? Om de far illa, hur kan vi förhindra detta omedelbart? Tillsammans.

Varje människa som får vård under hens värdighet är ett misslyckande. Svenskarna har lagt sin trygghet i politikernas händer och nu krävs ett professionellt handlande i stället för partipolitiskt pajkastande. Ta ansvar.

Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.