Annons
Ledare

Sätt fart på skånska byggen

Tillväxten i Skåne hotas av bostadsbristen. Den viktiga men föga överraskande slutsatsen återfinns i rapporten Effekter på bostadsbyggandet i Skåne som presenterades i går av Region Skåne.
Ledare • Publicerad 26 juni 2012
Efterlängtade.Arkiv: ANDERS WIKLUND 2011
Efterlängtade.Arkiv: ANDERS WIKLUND 2011Foto: 

För att råda bot på bostadsbristen uppmanas kommunerna i rapporten att samverka mer över kommungränserna för att få igång bostadsbyggandet.

Men ansvaret ligger inte enbart på kommunerna, även regionen och regeringen har ett ansvar för att göra det enklare för entreprenörerna att bygga nya bostäder.

Annons

Bostadsfrågan är en avgörande fråga för Skånes utveckling. Det senaste decenniet har det skett en kraftig inflyttning till regionen utan att byggandet varit i närheten av att täcka upp för det ökade bostadsbehovet. Detta gäller inte enbart för det expansiva sydvästra hörnet utan bristen på bostäder finns över i stort sett hela Skåne. På sikt hotas därför tillväxten eftersom arbete och boende hänger intimt samman.

För andra gången inom en vecka har en rapport presenterats om Skånes utmaningar och styrkor. Förra veckan var det OECD som konstaterade att Skåne är en konkurrenskraftig och innovationsrik region men att det finns problem med låg sysselsättning och dålig matchning på arbetsmarknaden.

I den rapport som presenterades på måndagen är fokus på bostadsmarknaden och då med en specifik utgångspunkt, hur påverkas bostadsbyggandet av de nya forskningsanläggningarna ESS och Max IV i Lund? Men problematiken går långt utanför två nya anläggningar i Lund. Underskottet på nya bostäder har varit konstant under en längre tid i Skåne och lär vara så framöver. Anledningarna till detta är många: höga byggkostnader, finanskriserna och värnandet om god åkermark. Utdragna byggprocesser lyfts också fram som en hämmande faktor, framför när det gäller att nybyggnationer på centrala lägen och att omvandla industrimark till bostadsmark.

Något som lyfts fram är att boende och arbete är beroende av varandra: Fungerar inte bostadsmarknaden är det svårt att få tag på rätt kompetens på arbetsmarknaden och är inte arbetsmarknaden attraktiv blir det svårare att locka till sig nya invånare.

I rapporten är Trelleborg en av de specialstuderade kommunerna. Här satsas på förtätning i staden och genom att bygga ut hamnen frigörs nya ytor för bostadsbyggande. Den påbörjade utbyggnaden med pågatåg är positiv för kommunens utveckling.

Även om alla kommuner tar sitt ansvar räcker det inte. Det krävs ett samlat grepp för hela Skåne för att lösa dagens och framtidens behov av nya bostäder. Dessutom kan inte länsstyrelsen ständigt sätta käppar i hjulen genom i alla lägen försvara åkermarkens bevarande. Det är viktigt att värna värdefull åkermark men den mark som behövs för nya bostäder är marginell sett till den totala odlingsbara ytan som finns i Skåne.

Ska Skåne kunna utvecklas och hålla jämna steg med övriga Sverige måste kommunerna få förutsättningar till det.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons