Annons
Ledare

Sätt fart på Skåne igen

Skåne kan bättre. Det är dags att ge nytt liv åt Sveriges främsta landskap.
Ledare • Publicerad 23 november 2020 • Uppdaterad 14 december 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Skarpare kurvtagning behövs.
Skarpare kurvtagning behövs.Foto: Johan Nilsson/TT

Det fanns en tid när snabb befolkningsutveckling ansågs vara ett mått som ensidigt kunde användas som måttstock på framgång. Så satte såväl region Skåne som skånska kommuner upp mål om att bli fler invånare – och det snabbt. Befolkningstillväxt har det också blivit, sådär 250 000 fler skåningar på 20 år. Men det har inte sammanfallit med ett stort ekonomiskt lyft för Skåne. Lättast att avläsa är det i form av skattekraft. Skåne har fortsatt lägre skattekraft per invånare än övriga riket. Tyvärr är den till och med något lägre i dag än för 20 år sedan, 92 procent av riksgenomsnittet mot 94 procent 2000.

Det här är siffror som kan tyckas tekniska. Men de säger något väsentlig: att Skåne inte mår som Skåne skulle kunna göra. Bakom siffrorna finns också klyftor. Med stor inflyttning och invandring av människor med låg utbildning som har svårt att få jobb i Sverige, växer skillnaderna mellan invånarna. Klyftan har varit och är tydligast i Malmö, som är skånsk huvudstad för både jobbtillväxt och segregation. Men den syns allt tydligare också i övriga delar av länet. Den här sprickan måste få tid att helas, men tiden måste också användas väl – annars riskerar sprickan snarare att växa.

Annons

Skåne präglades av optimism från Öresundsförbindelsens tillkomst och region Skånes bildande. Här fanns goda visioner som delvis uppfylldes. Så långt som ett integrerat Örestad, en fullt utvecklad Öresundsregion eller ett verkligt Greater Copenhagen kom vi aldrig. Men bron blev en självklar och naturlig del av livet, inte bara för sundspendlarna. Flyktingströmmen 2015 skapade dock ett sår som inte helt hade läkt när den förbannande pandemin slog till.

Just nu är den politiska kraften i hög grad fokuserad på att klara av de kortsiktiga svårigheterna. Att sjukvård- och äldreomsorg ska klara trycket från covid-19. Att den akuta återhämtningen ska fungera när allt som har förlorats ska återställas. Det är fullt förståeligt. Men bortom detta väntar en ny normalitet. I den måste Skåne som helhet lyfta sig i skinnet, göra sig redo för att bli en region som är offensiv och står främst i ledet.

Ingen ska ha fog för att stämpla Skåne eller Malmö som bidragsberoende. Det är en allt för svag position, när länet redan har alla de nyckeltillgångar som en modern tillväxtregion ska ha. Här finns forskning på högstående nivå i väsentliga naturvetenskapliga grenar. Här finns både mogna och nykläckta företag i teknik- och forskningsintensiva branscher. Här finns en mängd starka näringslivsprofiler med idéer, kapital och kontaktnät. Och så finns landskapet.

Skåne kan och förtjänar ännu bättre. Politik, näringsliv, universitet, medier och fler krafter bör fundera över hur länet ska återfå energi (även i bokstavlig bemärkelse).

Vad kan vi göra tillsammans för att Skåne ska bli den framgångsberättelse det förtjänar att vara? Frågan är härmed ställd. Ledarsidan hoppas att återkomma med några gissningar, förslag och rentav svar.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons