Annons
Ledare

Sätt färg på hela Skåne

Skåne har inte råd att sacka efter. Tillväxtarbetet måste gälla hela regionen.
Ledare • Publicerad 18 maj 2012
Ska sätta fart på Skåne. Foto: Mark hanlon
Ska sätta fart på Skåne. Foto: Mark hanlonFoto: Mark hanlon

Regionbildningen 1999 har bidragit till att stärka framgångsbilden av Skåne. Med Pia Kinhult (M) som regionstyrelsens ordförande har tillväxtfrågorna fått ytterligare tyngd. Hon är offensiv, rak och övertygande. Det självförtroendet är en nödvändighet för att Skåne ska kunna stå sig starkt och hävda sig även i Stockholm.

Samtidigt finns risken att en alltför positiv bild döljer de verkliga problemen. Allt är inte fullt lika vackert som glättiga broschyrer vill göra gällande. Den ekonomiska utvecklingen har inte samma fart som i Stockholm. Region Skåne brottas med ihåliga finanser och en på pappret negativ soliditet. Runt hörnet väntar stora investeringsbehov i infrastruktur. Och även om Skåne är en inflyttningsregion är bilden delad.

Annons

Flera av kommunerna vid Öresund har stark tillväxt och högt skatteunderlag. Här finns universitet, moderna tjänsteföretag och kvalificerad forskning. Värre är det i andra delar av Skåne. Många kommuner brottas med låg eller negativ befolkningstillväxt, svagt skatteunderlag, låg utbildningsnivå och hög ungdomsarbetslöshet. Här gäller det att lokalt arbeta för att förbättra skolan och stärka näringslivet. Regionen kan ge rätt förutsättningar med bättre fungerande kommunikationer.

Lösningen från den röda oppositionen i Skåne är att höja skatten. På kort sikt stärker det budgeten i den politiskt styrda verksamheten. För hushållen betyder det lägre konsumtionsutrymme och mindre möjlighet till sparande och investeringar.

Det kostar inte så mycket i månaden för en normalinkomsttagare brukar det heta. Men en skattehöjning följs gärna av flera. Och den skattehöjande vägen kan också nå kommuner i de svagare delarna av Skåne, där prestigeprojekt som offentligt finansierade arenor och flotta badanläggningar ofta går före kärnverksamheten.

Den totala effekten med ett lokalt ökat skattetryck kommer att göra det ännu svårare att stå sig stark i framtiden, både för de enskilda kommunerna och för Skåne som helhet.

För Region Skånes ledning, med huvudansvar för sjukvård, kollektivtrafik och tillväxtfrågor, är uppdraget att både tillfredsställa dagens behov och se till att klara morgondagens. Pia Kinhult och femklövern väljer att ställa krav på effektiviseringar i sjukvården och tro på att ett gott näringslivsklimat i Skåne kommer att ge den nödvändiga tillväxten för jobb och ökade skatteintäkter för att klara välfärden.

Den resan är svårare och resultaten kommer först flera år eller decennier senare. Och för att den ska fungera måste hela Skåne vara med på tåget.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons