Annons
Ledare

”Sanningen kommer alltid fram”

Erik Almqvists beteende är ingen överraskning. Förnekelse är en del av SD:s politik.
Ledare • Publicerad 15 november 2012
En i gänget.
En i gänget.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Efter Expressens publicering av en mobilfilm där riksdagsledamot Erik Almqvist (SD) riktar rasistiska och sexistiska kommentarer mot andra fick han igår sparken från sina partiuppdrag. Almqvist lämnar posten som ekonomisk-politisk talesperson och sin plats i verkställande utskottet.

Sommaren 2010 kom tre sverigedemokrater i verbalt bråk med bland annat komikern Soran Ismail en tidig morgon på Kungsgatan i Stockholm. Ismail får utstå rasistiska tillmälen från Erik Almqvist. En då 21-årig kvinna kallar han för ”horan”.

Annons

Ismail gick sedan ut och berättade om händelsen i ett klipp på nätet, vilket fick stor medial uppmärksamhet före valet 2010. Men Erik Almqvist förnekade kategoriskt alla anklagelser.

Almqvist publicerade i stället en video på Youtube i vilken han påstår att Soran Ismail har spridit lögner, allt ackompanjerat av valda klipp från den film Expressen nu publicerat. Bakom kameran stod nuvarande riksdagskollegan Kent Ekeroth. Det var en starkt redigerad film som lades ut. Alla rasistiska och sexistiska kommentarer var borta. Almqvist säger själv nästan lite profetiskt: ”Sanningen kommer alltid fram.”

Erik Almqvist hävdar i dag att filmen redigerats av ”en tredje person” och att han själv inte har sett hela filmen. Med tanke på hur Almqvist tidigare blånekat är det svårt att tro på honom.

Under den gångna veckan har Erik Almqvist hela tiden förnekat att han uttalat sig rasistiskt. Först när Almqvist är helt överbevisad kryper han till korset och erkänner. Det väcker många frågor. Hur trovärdig är Almqvist som politiker? Hur trovärdiga är SD:s politiker?

Att Almqvist igår fick sparken från sina politiska uppdrag var det enda riktiga av partiledaren Jimmie Åkesson. Men partiets problem med rasism går djupare än så.

Under hösten har uppmärksamheten varit stor kring Sverigedemokraterna. Internt i partiet har Åkesson satt ner foten mot företrädare som inte sköter sig.

”Från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet”, skrev Åkesson i ett brev till sina partikamrater.

Men partiet har också gått fram starkt i den senaste tidens opinionsmätningar. Därför är det viktigt att sanningen om en av partiets främsta företrädare nu lyfts fram.

Det heter att man ska städa trappan uppifrån, särskilt när politiker vill föregå med gott exempel. Trovärdighet är politikens livsluft. Därför är det helt konsekvent att Almqvist lämnar sina uppdrag. Almqvist sitter dock till vidare kvar som riksdagsledamot. Frågan är hur länge han kan göra det.

Den här tidningens ledarsida har tidigare skrivit om Sverigedemokraternas försök att putsa sin fasad och kraftfullt tagit avstånd från partiets politik. Erik Almqvists agerande visar att SD och deras företrädare inte är som andra partier eller politiker. Det är viktigt att ha nolltolerans mot rasism och sexism. Men Sverigedemokraternas problem är att det inte finns mycket kvar av partiet om man gör verklighet av sina egna ord.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons