Annons
Ledare

Sänkta skatter är en kärnuppgift för liberaler

Liberalerna är det tydligaste alternativet för den som vill se sänkta skatter, konstaterade revisionsbyrån PwC nyligen i en genomgång av partiernas skattepolitik.
Ledare • Publicerad 26 augusti 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Har en viktig kärnuppgift
Har en viktig kärnuppgiftFoto: Jessica Gow/TT

Liberalerna går till val på att färre ska betala statlig skatt på sina inkomster och att värnskatten ska avskaffas. Det är förslag som förtjänar att bli verklighet under kommande mandatperiod. För ingen annanstans i världen slår de högsta marginalskatterna in vid så låga inkomster som i Sverige. Det gör den extra ansträngningen på jobbet olönsam och straffbeskattar den som utbildar sig.

Sverige är naturligtvis långt ifrån den enda välfärdsstaten med höga skatter. I Sverige betalar man dock statlig inkomstskatt, som ger en marginalskatt på cirka 50 procent, redan vid en månadslön på knappt 38 000 kronor. I Danmark, som också är känt för höga marginalskatter, krävs däremot en månadslön på 50 000 kronor för att komma upp i motsvarande skattenivå. I Finland är nivån 60 000 kronor och i Frankrike behöver du tjäna hela 135 000 kronor i månaden innan 50 procent av lönen försvinner i skatt.

Annons

I ett första skede föreslår Liberalerna därför att brytpunkten för statlig skatt ska höjas till 44 000 kronor i månaden. Det skulle ge 1,3 miljoner människor sänkt skatt och cirka 300 000 skulle helt slippa statlig skatt.

Att de höga marginalskatterna fungerar som en straffskatt på utbildning och ansträngning är i sig skäl nog för att höja gränsen för statlig skatt och avskaffa värnskatten. Nationalekonomen Jacob Lundbergs forskning visar dessutom att Sverige är ett av de länder där marginalskatterna ligger på en sådan nivå att statens intäkter skulle öka om dessa skatter sänktes. Människor skulle helt enkelt arbeta mer om de fick behålla mer av sin lön. Det gör sänkta marginalskatter än mer självklara.

Att sänka skatten är en kärnuppgift för liberala partier och borgerliga regeringar. Därför gör Liberalerna helt i rätt att betona skattepolitiken och avskaffad värnskatt i regeringsförhandlingarna efter valet (Dagens Industri 22/8).

Inte minst gäller det att få Moderaterna att på allvar prioritera att ingen ska behöva betala mer än 50 procent i marginalskatt. Så sent som i våras talade M-ledaren Ulf Kristersson om att ”hälften kvar” borde vara den självklara principen för skattesystemet (Dagens Industri 6/3). Trots att Kristersson samtidigt talade om en ”entydig färdriktning” i skattepolitiken har de skarpa förslagen om slopad värnskatt lyst med sin frånvaro i både vårmotion och valmanifest.

Liberalernas tydliga skattesänkarprofil är också något den som förespråkar en blocköverskridande regering, som L ingår i eller stödjer, måste förhålla sig. Nästa gång ledande socialdemokrater talar om att de vill regera över blockgränsen borde den självklara följdfrågan bli: Hur stora sänkningar av den statliga inkomstskatten är Socialdemokraterna beredda att genomföra?

Svend Dahl
Annons
Annons
Annons
Annons