Annons
Ledare

Petter Birgersson: Samhällsklimatet, sa Andersson

Magdalena Andersson vet inte vem hon vill regera med. Men hon vet att om Socialdemokraterna någon gång har hamnat snett – då var det samhällsklimatets fel.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 20 december 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Fortsätter att se mot Danmark.
Fortsätter att se mot Danmark.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ingen kan ha missat den drastiska omläggningen av den socialdemokratiska politiken de senaste åren.

Partiet vände 180 grader om Nato, efter att fullständigt ha missförstått Ryssland under Putin. Den missbedömningen höll i sig även flera år efter att Ryssland annekterat ukrainskt territorium, det krävdes en fullskalig invasion för att polletten skulle trilla ned. I dag menar Peter ”Jag kommer aldrig medverka till ett Nato-medlemskap” Hultqvist att det är den nya regeringens fel att Sverige inte kommer med i Nato.

Annons

Tidigare statsministern och partiledaren för Socialdemokraterna, Stefan Löfven, talade 2015 om ”Mitt Europa bygger inga murar” (DN 6/9 2015). När den dåvarande migrationsministern Tobias Billströms 2013 talade om volymer i invandringspolitiken beskrev Löfven det som ”galet” (Expressen 7/2 2013). I december 2023 låter det annorlunda. Nu säger partiledare Magdalena Andersson att Socialdemokraterna lovar att ”Den strama migrationen ligger fast” (Expressen 20/12).

Enligt socialdemokratisk historieskrivning är det dock inte Socialdemokraterna som har ändrat sig. Det är ett genomgående tema i Socialdemokraternas analyser av samhället och den egna politiken under gångna decennier, att partiet tvingats gå andra till mötes. Det är också vad nuvarande partiledaren Magdalena Andersson framför i en intervju med Expressen. Hon tar avstånd från den tidigare S-politiken – men framför att det inte var partiets fel: ”Det stora misstaget var ju att införa den här politiken. Om det är något misstag vårt parti gjorde så var det att vi inte protesterade då.”

Och på följdfrågan om partiet bara rycktes med svarar Andersson:

”Samhällsklimatet var ju så.”

Det är ett häpnadsväckande förhållande till egna lappkast, att Socialdemokraterna bara drogs med i tidens klimat. Och att Sveriges största parti inte har någon påverkan på det, utan bara svävar med. Då kan man förstås också fundera på vad Socialdemokraterna kan tänkas dras med i under andra samhällsklimat.

Klart är att Socialdemokraterna under Magdalena Andersson har partikamraterna i Danmark som förebild. Det är inte alls särskilt överraskande, den analysen gjordes på denna ledarsida för mer än två år sedan: ”Utanför den ekonomiska politiken har Magdalena Andersson avslöjat lite om sin politiska inriktning. Det kan vara så att hon har gjort en samhällsanalys som ligger närmre den danska socialdemokratin. För borgerligheten skulle en sådan socialdemokrati bli betydligt svårare att bemöta. (YATABLT 27-28/8 2021)

Andersson valde just den vägen. Men även om borgerligheten krympt så sitter den numera på regeringsmakten, och det är den Andersson vill ha tillbaka. Med den nya politiken på invandrings- och integrationsområdet, liksom genom den nya synen på kärnkraften, blir det dock allt svårare för Magdalena Andersson att hitta sitt regeringsunderlag till vänster. Även här är blickar Andersson åt grannen i väster: ”Titta bara på Danmark. Det finns andra sätt att bilda regeringar också.”

Exakt hur den svenska motsvarigheten till den danska koalitionen skulle se ut är högst oklart. Det skulle väl vara om en gammal borgerlig statsminister, precis som i Danmark, startade nytt parti, kom in i riksdagen och direkt bildade regering med Socialdemokraterna. Denne någon skulle då vara Fredrik Reinfeldt. Han som enligt Andersson ställde till med det stora misstaget.

Det låter nog troligare att Reinfeldt fortsätter med fotbollen och att Andersson får vädja till sina gamla koalitionskamrater.

Men vem vet vad samhällsklimatet för med sig?

Annons
Annons
Annons
Annons