Annons
Ledare

Samhällsfientlig budget

På nytt ställer Sverigedemokraterna grupp mot grupp i sin skuggbudget. Det är en ovärdig politik.
Ledare • Publicerad 2 oktober 2013
Sven-Olof Sällström, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Sven-Olof Sällström, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.Foto: Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

För fjärde året i rad presenterar Sverigedemokraterna en budgetmotion där kraftig minskad invandring till Sverige beräknas skapa miljarder i besparingar. I år har partiet fått ihop 118 miljarder kronor för de kommande fyra åren. Nästan i extas konstateras i en bilaga till budgetmotionen: ”Detta är således att betrakta som ett unikt budgetutrymme för Sverigedemokraterna.”

Det går också att betrakta partiets politik som en ren brännmärkning av invandrare, särskilt de som söker asyl i Sverige.

Annons

Sverigedemokraterna har tagit Riksdagens utredningstjänst, Rut, till sin hjälp. Genom att ställa en rad frågor till utredningstjänsten har partiet velat få fram kostnader för asyl- och anhöriginvandring från utanför EES.

Partiets utgångspunkt är att minska invandringen med 90 procent. Detta uppges minska asyltrycket till Sverige med lika mycket och partiet hittar en besparing i statsbudgeten på drygt 26 miljarder kronor för 2014–2017.

Minskad invandring leder också minskade insatser för integration. Här får partiet ihop 34,6 miljarder i minskade statsutgifter. Och så fortsätter partiet att hitta besparingar, utan hänsyn till vilka konsekvenser den minskade invandringen skulle få för samhället i stort.

Det finns mycket att invända på det här sättet att räkna. Först och främst, det handlar bara om statens budget, inte hela den offentliga sektorn. Sedan är fokus bara på de kommande fyra åren, det sägs ingenting om vad invandrare bidrar till samhället på längre sikt.

Som av händelse publicerade SCB på tisdagen en långsiktig prognos för sysselsättningen i Sverige. Fram till 2035 förväntas den öka med 490 000 personer, varav 80 procent är utrikes födda. Det visar med all tydlighet att invandrare på sikt är en vinst för samhället. Men då gäller det också att tro på alla människors lika värde och på varje individs förmåga att skapa ett bra liv.

När SD kom in i riksdagen 2010 hade partiet ett specifikt mål, att få tillgång till Riksdagens utredningstjänst. Partiets politiker ville skapa trovärdighet åt sina antaganden att minskad invandring skulle ge stora besparingar.

Och visst har man funnit vad man sökt. Invandringen kostar Sverige mycket. Men detsamma gäller för barn och äldre som inte arbetar och bidrar med skattemedel. Eller funktionshindrade eller sjuka som inte kan arbeta. Var går gränsen för hur mycket man ska dela upp samhället?

Sverigedemokraterna hämtar sin näring i att svartmåla samhället och peka ut vissa grupper som ansvariga för alla problem. I sanning är det en omvänd Robin Hood-politik, att ta från de svaga och ge till de starka. Nog kan man vinna röster på att ställa grupper emot varandra och anklaga andra människor för att parasitera på välfärden.

Därför är det viktigt att syna partiets budgetförslag för vad det är: Samhällsfientligt.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons