Annons
Ledare

Samhället måste stötta de unga

Ungdomar under 15 år ska kunna drogtestas även utan föräldrars medgivande. Det föreslår regeringen i en proposition.
Ledare • Publicerad 17 mars 2010

Trots att Lagrådet har motsatt sig lagändringen, då det skulle det vara en alltför stor integritetskränkning att kunna tvinga fram till exempel ett urinprov för ett så pass lindrigt brott som ringa narkotikabrott.

Narkotikabrott må vara ett lindrigt brott – men när det begås av en minderårig bör man behandla det annorlunda än om en vuxen människa knarkar. För en minderårig är om inte annat av tidsskäl i början av sitt narkotikabruk och det behöver inte nödvändigtvis ha blivit ett missbruk än.

Annons

Samtidigt är det väldigt viktigt att även unga människors integritet värnas – det kan inte vara fritt fram att tvinga unga människor ta drogtester. I Lagrådets yttrande tas också fallet med den vuxna bloggaren och journalisten Jesper Nilsson i Stockholm upp. Han som blev tillsagd att radera bilderna han tagit på två poliser. Annars skulle han bli anmäld och få lämna urinprov.

Det skulle då kunna användas mot unga också – alltså att polisen kan använda drogtester som hot mot unga som gör saker de inte gillar. Men sådant beteende från polismakten är oacceptabelt och inget man kan bygga lagstiftning på. Man måste utgå från att polisen med sitt våldsmonopol faktiskt sköter sig och göra allt samhället förmår för att det också ska vara så. Det finns exempel på dåliga poliser – som i Nilssonfallet. Poliser som inte följer lagen eller missbrukar sin maktställning borde omedelbart avstängas och avskedas.

Narkotika är extra farligt för någon som ännu inte nått puberteten. Man kan stanna i både växt och utveckling. Dessutom riskerar man förstås att fastna i ett drogmissbruk och ett kriminellt liv om man använder narkotika i unga år.

Detta måste lagstiftarna försöka stoppa – och då är provtagning en bit i preventionsarbetet. Och det är fullständigt självklart att man måste i första hand få föräldrarna att gå med på drogtesterna, men i de fall som unga människor misstänks ta droger och föräldrarna inte går att få tag på måste man ändå få ta tag i problemet.

Drogtester i sig varken stoppar missbruk eller gör unga människor mindre kriminella. Det är vad som följer ett positivt test som räknas – här måste de stora krafterna sättas in. Den unge måste få all hjälp samhället förmår.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons