Annons
Ledare

Sälj inte mer vapen till världens alla diktaturer

Ledare • Publicerad 13 maj 2011
Säljsnack? Saudiarabiens prins Salman bin Abdul Aziz Al Saud har det trevligt med kung Carl XVI Gustaf.
Säljsnack? Saudiarabiens prins Salman bin Abdul Aziz Al Saud har det trevligt med kung Carl XVI Gustaf.Foto: 

Är det rimligt att svenska vapen säljs till brutala diktaturer? De flesta skulle förmodligen svara nej på frågan.Ändå sker det, gång på gång. Under det senaste decenniet har Sverige tillåtit export av krigsmateriel till femton länder med uppenbara demokratiska underskott – bland andra Saudiarabien, Algeriet, Egypten och Tunisien.

I och med de senaste månadernas revolter i Nordafrika och Mellanöstern har försäljningen uppmärksammats och börjat tynga på politikernas samveten. På torsdagen kom de borgerliga partierna och Socialdemokraterna i riksdagens utrikesutskott överens om att ställa krav på regeringen om striktare lagar kring vapenexporten.Men de vill inte gå så långt som till ett totalförbud, något som Vänsterpartiet och Miljöpartiet har krävt. Istället kräver de att det ska bli svårare att sälja vapen till diktaturer.”Det här är en väldigt tydlig signal från riksdagen”, förklarade Karin Enström, moderat ordförande i utskottet, i Ekot efteråt.Självklart är det bra med en blocköverskridande överenskommelse om skärpta regler. Men alliansen och Socialdemokraterna hade onekligen varit ännu tydligare om de vågat ta ett steg till och krävt att vapen endast ska exporteras till demokratier.Reglerna kring vapenexporten har debatterats fram och tillbaka i decennier. Länge användes den svenska neutraliteten som argument för en omfattande export – försäljningen var nödvändig för att kunna upprätthålla en viss nivå av inhemsk forskning och tillverkning.I och med att Sverige inte längre är neutralt har de argumenten minskat radikalt i betydelse.Ett demokratikriterium skulle förstås inte lösa alla problem i samband med vapenexporten. Numera produceras vapen ofta av internationella koncerner, som förmodligen kan komma runt eventuella restriktioner genom att flytta forskning och tillverkning över landsgränserna.

Annons

Dessutom är det inte helt enkelt att definiera vanliga begrepp som ”krigsmateriel” och ”demokrati”.

Är det rimligt att förbjuda försäljningen av teknologi som används för att röja minor? Och vad krävs för att ett land ska kallas en demokrati?Det finns gott om länder som formellt följer de demokratiska spelreglerna – men där friheten i praktiken är kringskuren.

Ledare som blivit valda i fria val kan under tiden vid makten bli allt mer korrupta eller auktoritära.Debatten kring vapenexporten lär alltså fortsätta, även med ett demokratikriterium. Men ett sådant beslut skulle visa viljeriktningen: att Sverige anser att vapen endast ska få användas för att försvara frihet och demokrati, inte för att hota dem.

Henrietta Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons