Annons
Ledare

Sahlins politiska liv

Fram till mitten av 1990-talet reste hon i expressfart mot statsministerposten.
Ledare • Publicerad 28 april 2010
Rödgrön samling.
Rödgrön samling.Foto: 

Snillrika förskott på lönen, genom privata inköp med jobbkortet, satte tvärstopp under senhösten 1995. Mona Sahlin såg drömjobbet försvinna i ett moln av Tobleronerubriker.

Hon hade växt upp i den socialdemokratiska adeln och skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Hemma i villaförorten Nacka umgicks familjen med både Ingvar Carlsson och Thage G Peterson. Hennes pappa var ordförande i Nacka arbetarekommun och sakkunnig hos Ingvar Carlsson. 1982 valdes Mona Sahlin in i riksdagen, 1990 tog hon plats i regeringen.

Annons

Oppositionens statsministerkandidat är med andra ord en proffspolitiker i ordets rätta bemärkelse. Hela sin livsresa har hon ägnat åt politik. Inför höstens val gör hon ett nytt försök att bli statsminister. Med sig på tåget har hon Peter Eriksson, Lars Ohly och Maria Wetterstrand, tre bestämda politiker som i många frågor står ljusår från Socialdemokraterna. Det riskerar bli mer askmoln och lövhalka än behaglig charter till solen för Mona Sahlin.

Än så länge tuffar det på i ett ganska trivsamt tempo. Okej, de fick nyligen ställa in en pressträff om infrastrukturen, eftersom de inte lyckades komma överens i tid. Men nu går det som på räls – på måndagen gjordes utspel om infrastrukturen och på tisdagen om ”satsningar på välfärden”. Den tredje maj presenterar oppositionen sitt budgetförslag, och kring detta vill man naturligtvis skapa stor uppmärksamhet.

Men – Sahlins bästa tid är nu. Hon är ett vallokomotiv, som till och med överlevde ”mosa Mona”-kampanjen i början av 90-talet. Det är detta hon gör bäst – minglar, pratar med journalister, driver kampanj.

”Tobleronepolitik”, sade kommunminister Mats Odell om oppositionens tisdagsutspel. ”Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket”, menade han. Socialdemokraternas Thomas Östros kallade genast Odells ord för ett ”grovt övertramp”.

Är Socialdemokraterna lite känsliga för påminnelser om Mona Sahlins 90-talshistoria? Nej, snarare är det väl så att Odells ord träffade lite väl nära sanningen. Både måndagens och tisdagens oppositionsutspel är fyllda av väl påkostade men illa finansierade ”satsningar”.

Mats Odell ironiska och lite tillspetsade kampanjretorik sätter fingret på en mycket viktig fråga: var finns det ansvarsfulla ledarskapet i oppositionen? Mona Sahlin har ett långt politiskt liv bakom sig, fyllt av utspel och uppdrag. Förvånansvärt få minns något hon faktiskt har åstadkommit.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons