Ledare

Sahlin korsar Atlanten

Förra valrörelsen då Socialdemokraterna befann sig i opposition var 1994.
Ledare • Publicerad 20 juli 2010
Mona Sahlin tar åter amerikanska strategier till sin hjälp i valrörelsen. Bild: Janerik Henriksson
Mona Sahlin tar åter amerikanska strategier till sin hjälp i valrörelsen. Bild: Janerik HenrikssonFoto: 
Foto: 

Då var det ytterst kontroversiellt att partiet tog hjälp av amerikanska konsulter, som när dåvarande kampanjgeneral Bo Krogvig anlitade Phil Noble som är politisk konsult och valstrateg. Nobles företag har medverkat i valkampanjer i cirka 35 länder och 40 amerikanska delstater. Nuvarande valgeneral Bo Krogvig – som sedan valet 1994 jobbat som PR-konsult och valkonsult runt om i världen – verkar fortfarande snegla västerut.

Den annonskampanj som lanserades i helgen visar partiledaren Mona Sahlin i centrum på en rad bilder. Det är tydligt att bilden ska signalera att hon leder gruppen hon står i – och hon skulle kunna bytas ut mot vilken amerikansk presidentkandidat som helst, även om Sahlin personligen helst vill förknippas med president Barack Obamas kampanj. Hon talar om "möjligheternas land", om "förändring" och att hon inte vill ha "fyra år till". Bekant? Change we can belive in. Four more years? Alla slogans från amerikanska valkampanjen 2008, lätt förvrängda och svenskifierade. Mona Sahlin var på Demokratiska partiets konvent och hennes partistrateger var i USA under valrörelsens slutspurt för att lära sig av kamraterna västerut.

Men det var å andra sidan de flesta svenska partier - möjligtvis med undantag för Vänsterpartiet som ogillar både USA och amerikanska valmetoder och föredrar att åka till Norge, alltså något kortare västerut.

"Mona Sahlin är en ledare med stark förankring i verkligheten och människors vardag", kommenterar partiets kommunikationschef Karin Pettersson. Hon berättar för tidningen Dagens Media att bilderna är tagna när Mona Sahlin gjort besök ute i "vardagen".

Vill man vara elak så kan man fråga sig vilken verklighet Mona Sahlin är starkt förankrad i förutom politiken - där har hon varit sedan tidiga år med undantag för ett fåtal, och misslyckade, som egenföretagare.

Men så är det för de flesta politiker. Politik har på gott och ont blivit en karriär. Det ger oss skickliga politiker, men "stark förankring i verkligheten" har de näppeligen.

Mona Sahlin står i annonserna bland skolbarn i "sommarskola i Alby", bland byggnadsarbetare som bygger Citytunneln (eller möjligen vid Citybanan, då Socialdemokraterna själva tycks tveka) och fajtas för möjligheternas land på Star Fights Gym med en rad unga vuxna. Till och med retuscheringen av föremålet andas amerikansk valrörelse.

Frågan är dock om alla vill följa Socialdemokraterna västerut.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.