Anders Gustafsson: Så agerar ingen Sverigevän
Vi beskådar nu det största kriget på europeisk mark sedan andra världskriget. Från Ukraina får vi ständigt vittnesmål om den ryska hänsynslösheten och grymheten. Sjukhus bombas. Oskyldiga avrättas. Bostadsområden terrorbombas.
Var kommer Putins anfallskrig i Ukraina att sluta med?
Ingen vet – och ingenting kan uteslutas.
Det är i denna extremt farliga tid Sverige nu valt att lämna 200 år av militär alliansfrihet bakom sig och ansöka om medlemskap i den västliga försvarsalliansen Nato. Ett medlemskap som skulle stärka både vår egen säkerhet, och inte minst Baltikums.
Att händelseutvecklingen fick Socialdemokraterna att tvärvända i fråga om den heliga neutralitetspolitiken vittnar, om något, om allvaret.
Men på vägen till medlemskap står Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i vägen. Han vill använda sitt veto mot ett svenskt medlemskap som ett slagträ i den turkiska inrikespolitiken – i maj i år går Turkiet till val.
”Yttrandefriheten i Sverige är inte hotad. Den är grundmurad och stark. Hotad är däremot vår nationella säkerhet.”Anders Gustafsson
I helgen hölls en manifestation utanför den turkiska ambassaden i Stockholm där den högerradikale Rasmus Paludan brände en koran – vilket var tacksamt för Erdoğan. Nu kan han framstå som en försvarare av islam och någon som markerar mot ”respektlösa” västerlänningar.
I den muslimska världen har koranbränningen väckt stor uppståndelse. Svenska flaggor bränns och al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas högsta lärosäte, manar till global bojkott mot produkter från Sverige (SVT den 25 januari).
I Sverige finns inga blasfemilagar. Man får bränna heliga skrifter bäst man vill. Det är helt i sin ordning, den svenska yttrandefrihet är stark och ska gälla även extrema personer som Rasmus Paludan.
Men allt som är tillåtet är inte lämpligt. I synnerhet inte i ett läge där Sveriges säkerhet står på spel.
Därför är det högst uppseendeväckande att den person som betalade för Rasmus Paludans demonstrationstillstånd är en medarbetare på Sverigedemokraternas mediekanal Riks, Chang Frick (DN den 24 januari).
"Det är definitivt anmärkningsvärt och frågor behöver ställas till SD. Om man som parti ställt upp på att Sverige bör söka medlemskap i Nato, så väcker den här typen av händelser frågor”, säger professor Kjell Engelbrekt vid Försvarshögskolan (DN den 24 januari).
Ja, sannerligen väcker det frågor. En av dem är onekligen i vilken utsträckning man överhuvudtaget är någon Sverigevän när man agerar hantlangare i ett sabotage mot den svenska Nato-ansökan.
Yttrandefriheten i Sverige är inte hotad. Den är grundmurad och stark. Hotad är däremot vår nationella säkerhet. Det borde stämma till eftertanke.