Annons
Ledare

S sänker skånsk styrfart

Moderaternas tapp i regionvalet banar väg för Socialdemokraterna. Risken är att projektet Skåne tappar fart.
Ledare • Publicerad 19 september 2014
Pia Kinhult och Henrik Fritzon i en debatt före valet.
Pia Kinhult och Henrik Fritzon i en debatt före valet.Foto: Foto: Lasse Ottosson

Trots storsatsning och ett gediget valmanifest gick det inte bra för Moderaterna i regionvalet. Partiet står som den stora förloraren och den styrande Femklövern tappar därmed sin majoritet i regionen.

I stort följer regionvalet precis rikstrenden med ett M som tappar kraftigt och SD som går fram. Det som skiljer är att S ökar mer i Skåne än i riksdagsvalet, liksom V.

Annons

Frågan är bara vad skåningarna egentligen har röstat på. Valet till landstingsfullmäktige brukar räknas som det bortglömda valet. Det finns mycket som tyder på att det är så även i detta val.

Nu blir det socialdemokraternas Henrik Fritzon som får uppdraget att bilda ett nytt styre i regionen. Det är ingen lätt uppgift eftersom inget av de traditionella blocken fick egen majoritet. Därför har Fritzon sträckt ut en hand över blockgränsen till framför allt Centern och Folkpartiet. Men ett sådant erbjudande har också sitt pris.

Ett av de främsta vallöftena från S var att höja skatten för att kunna satsa mer på sjukvården. Hur mycket är en förhandlingsfråga men i och med att regionskatten höjdes relativt nyligen är frågan om C och FP kan gå med på ytterligare en höjning.

Det är inte ständigt högre skatter som löser sjukvårdens framtida utmaningar. Istället finns lösningen i medicinsk utveckling och effektivisering av Region Skånes verksamheter. Det är helt nödvändigt, det är en stor organisation som hela tiden måste ha medborgarnas fokus i centrum.

Regionen är Skåne största arbetsgivare med mer än 31 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården. Men regionen är mer än så. Kollektivtrafiken är en stor del, även om de omkring 6 000 busschaufförer, lokförare och tågvärdar som dagligen håller Skåne rullande inte är anställda av regionen. Men det är regionen som finansierar och är ytterst ansvarig för att kollektivtrafiken fungerar. Region Skåne har även ett viktigt utvecklingsuppdrag.

Tyvärr ser projektet Skåne ut att tappa fart när en av dess främsta ambassadörer, moderaten Pia Kinhult, lämnar posten som regionstyrelsens ordförande. Förhoppningsvis blir hon nu oppositionsråd med uppgiften att verkligen sätta press på det kommande S-styret. Det kan verkligen behövas.

Det valmanifest som Socialdemokraterna gick till val på innehöll inget mer än sjukvården. Motiveringen sades vara man bedömde att väljarna där upplevde störst problem. Det var alltså ett politiskt mål, att försöka vinna valet till varje pris, snarare än att ge skåningarna en vision om Skånes framtid.

Risken är uppenbar att utvecklingen av regionen tappar fart under Socialdemokraternas ledning i en tid när den som mest skulle behöva ny fart.

Det är nu upp till Centern och Folkpartiet att se vad partierna kan tillföra ett S-styre. En sak är klar, Region Skåne är långt ifrån färdigbyggt.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons