Ledare

Rysk förändring vi kan tro på?

Putin eller Medvedev? I dagarna kommer Rysslands president Dmitrij Medvedev sannolikt lämna besked om huruvida han ställer upp för en andra period.
Ledare • Publicerad 15 april 2011
Ryska parhästar, Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin.Arkiv: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO 2008
Ryska parhästar, Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin.Arkiv: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO 2008Foto: 

Också förre presidenten, nu premiärministern, Vladimir Putin anses vara en sannolik kandidat i presidentvalet nästa vår. Det är dock osannolikt att de båda kandiderar.

Den senaste tiden har Medvedev i flera uttalanden distanserat sig från Putin. När premiärministern kritiserade den FN-sanktionerade militära insatsen i Libyen kallade Medvedev hans uttalande oacceptabelt.

På tisdagen sade Medvedev, i en intervju i kinesiska CCTV, refererad i Financial Times, om Putin att ”han som inte förändras förblir i det förflutna” samt att ”det är hög tid för förändring”.

Det är ett skarpt uttalande. Samtidigt bör poängteras att det ryska maktspelet sällan är lättolkat. Det västerländsk media uppfattar som en schism mellan presidenten och premiärministern kan också vara ett sätt att samla både nöjd och missnöjd allmänhet under Enade Rysslands para­ply.

Dock bör noteras att Medvedev i CCTV-intervjun säger att han inte utesluter att kandidera för ännu en period. Att han då väljer att fjärma sig från Putin är begripligt.

Bådas siffror har dalat de senaste åren. Å andra sidan är sådant som röster och procentsatser numera åter en världslig sak för de ryska ledarna. Oberoende av det kommande årets händelseutveckling och opinions­siffror är det ytterst osannolikt att något annat parti än Enade Ryssland har en chans på presidentposten.

Talet om förändring bör tas med en nypa salt.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.