Ledare

Rött anfall mot Skåne

Socialdemokraterna siktar in sig på att överta Region Skåne 2014. Nya toppnamn ska anfalla från vänster.
Ledare • Publicerad 4 september 2013
Tar över?
Tar över?Foto: Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Femklövern i Skåne svetsade samman en budget för 2014 och den blågröna alliansen tycks hålla ända in i valrörelsen. Regionrådet Anders Åkesson är starkt bunden till femklövern. Han och Miljöpartiet har ställt upp och försvarat den politik med valfrihet och effektiviseringar som förts i två mandatperioder. Att då direkt efter valet återgå till att stödja Socialdemokraterna skulle skada Miljöpartiets trovärdighet rejält.

Hos Socialdemokraterna är revanschlusten stor. I den pågående debatten kring vården i Skåne har S höjt tonläget rejält. Konflikten är påhejad från Stockholm. Stefan Löfven (S) framhåller Skåne som ett avskräckande exempel i sina tal.

Den skånske riksdagsledamoten och tidigare folkhälsoministern Morgan Johansson (S) syns allt oftare på hemmaplan, på studiebesök och vid demonstrationer. I måndags deltog Morgan Johansson tillsammans med regionrådet Henrik Fritzon i en av de protestaktioner där demonstranterna lägger sig ner på marken utanför universitetssjukhuset i Lund. Symboliken är talande.

Tydligen ställer sig de tunga Socialdemokraterna bakom den beskrivningen av vården i Skåne.

Samtidigt har regionrådet och oppositionsledaren Rikard Larsson (S) meddelat att han inte kandiderar regionalt nästa år. Han vill in i riksdagen istället. Larsson, som är respekterad i femklövern för han väljer sina strider och gör gemensam sak när det behövs, säger att riksdagspolitiken är viktigare. Om radikaliseringen bland de skånska partikamraterna bidragit är en obesvarad fråga.

Morgan Johansson kan vara tänkt att ta över rodret och med sin starka vänsterprofil känner han sig hemma bland de röda skånska partivännerna.

Frågan väljarna bör ställa sig är hur seriös en ny socialdemokratisk regionledning skulle bli. Tillsammans med Vänsterpartiet lär skattehöjarglädjen vara stor. Och kanske är det också läge att påminna om hur det kunde se ut för tio år sedan, när Socialdemokraterna med Uno Aldegren satt vid rodret. I april 2003 var den ekonomiska krisen akut.

Trots genomförd skattehöjning var en pressad ordförande i regionstyrelsen tvungen att införa anställningsstopp, investeringsstopp och höjda taxor. ”Nu måste vi slå till alla bromsar”, sa Uno Aldegren till Sveriges Radio.

Anställningsstoppet bidrog till att rädda det ekonomiska resultatet det året. Men vårdköerna blev längre.

Morgan Johansson kan vara utsänd av S för att ta över Skåne. Lyckas han blir det säkert läge att ligga mer i Lund. Då i protest mot sig själv.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.