Annons
Ledare

Riv inte i husskatten

Utredningen om ny boskatt är ett fuskbygge. Förslaget bör rivas i bitar innan det når riksdagen.
Ledare • Publicerad 22 augusti 2012
Överskattade. Arkiv: JONAS EKSTRÖMER
Överskattade. Arkiv: JONAS EKSTRÖMERFoto: 

Sällan har väl en statlig utredning blivit så fullständigt nergjord redan innan dess slutbetänkande presenterats som Bostadstaxeringsutredningen blev i går.

Skatt på boende är känsligt. Allianspartiernas mödosamma uppgörelse om denna stabila skattebas har slutligen satt sig. Att nu börja dra i frågan igen framstår som politiskt självmord. Alliansen är splittrad. Kristdemokraterna, som gjorde avskaffande av fastighetskatten till sin hjärtefråga, är emot den höjning som många skulle få.

Annons

Utredningens uppdrag var att komma med förslag på hur fastighetstaxeringen skulle kunna avskaffas. Den upplevs ibland som krånglig och bitvis som skönsmässig. Utredarnas förslag är att koppla bo- och tomtyta till storleken på avgiften, införa ett avgiftstak och dela in landet i tre zoner. Fastigheter i storstadsområden skulle betala upp till 10 000 kronor i årlig avgift, fastigheter i andra större städer upp till 9 600 kronor och de i glesbygdskommunerna 6 450. I dag ligger taket på 6 825 kronor, för alla.

Enligt statistik som SCB har tagit fram åt Villaägarna innebär förslaget en genomsnittlig höjning av fastighetsavgiften på 21 procent i Vellinge, trots att det för landet som helhet ska vara kostnadsneutralt. I Trelleborg höjs avgiften med 19 procent.

En springande punkt är om modellen med fastighetstaxering verkligen är så svår att den måste avskaffas. Visst kan en bedömning av standard och utrustning upplevas som subjektiv. Därför kan en mer neutral bedömningsgrund framstå som mer aptitlig. Det vore definitivt enklare. Kruxet är bara att det inte blir mer rättvist. En zonindelning skapar gränsdragningsproblem. Hur stor en fastighet är säger inget om värdet på den. I andra beskattningsärenden är det vinsten av en försäljning eller värdet av en lön som anses vara så omfattande att det allmänna med visst fog kan göra anspråk på en del.

Den modellen kan med fördel överföras också till fastighetsområdet. Om skatt, utöver dagens reavinstskatt, tas ut i samband med försäljning motverkas bostadsbubblor effektivt och ingen drivs från hus och hem av en omotiverad och godtycklig årlig skatt. Ingen ska drivas från hus och hem som hen redan har betalat för.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons