Annons
Ledare

Regeringen retirerar

Antalet länsstyrelser kommer inte att minskas. Det hindrar regionerna från att utvecklas.
Ledare • Publicerad 25 september 2013
Bit för bit.
Bit för bit.Foto: Foto: BERTIL ERICSON

I mer än två decennier har frågan om regionernas utveckling stötts och blötts – och nu hamnar den i papperskorgen. Det var regeringens besked på tisdagen om hur landets länsstyrelser ska organiseras. Civilminister Stefan Attefall (KD) meddelade då på DN Debatt att man inte har för avsikt att följa den utredning som i december förra året föreslog att landets 21 länsstyrelser skulle bli 11. Attefalls främsta argument: Färre länsstyrelser skulle ge sämre lokalkännedom.

Så lättvindigt avfärdar alltså regeringen en fråga som skulle ge landets regioner en välbehövlig utveckling för att möta framtidens utmaningar.

Annons

Dagens svenska länsindelning härrör från 1600-talet då Axel Oxenstierna införde den centrala statsförvaltningen. Den har genom århundradena verkligen tjänat sitt syfte men nu är det hög tid att förändra den.

Samhället är i ständig rörelse, om det så är folk som flyttar eller människor som föds och blir äldre. För att tillgodose de behov som finns måste de offentliga verksamheterna anpassa sig. Det är ingen lätt sak i så avlångt land som Sverige; det finns flera beslutsnivåer att ta hänsyn till, från den nationella till den lokala. Därför är det viktigt med tydlig ansvarsfördelning mellan staten och landets kommuner.

Länsstyrelserna är statens förlängda arm ut i landets 21 län medan landstingen är lokalt förankrade och främst har ansvar för hälso- och sjukvård och kollektivtrafik. Under drygt tio år har Skåne och Västra Götaland tagit över utvecklingsansvaret från respektive länsstyrelse, en försöksverksamhet som nu är permanent. Regeringen föreslår nu att ytterligare sex regioner ska bildas efter initiativ från landstingen själva. Det är en positiv utveckling av regionerna, men det räcker inte.

Att låta länen och landstingen ha samma geografiska indelning har många fördelar. Därför hänger också frågan om storregioner ihop med storlän. När nu staten stänger dörren för färre länsstyrelser lägger man en död hand över hela regionutvecklingen.

Från regeringens sida hävdar man att intresset varit lågt från landets regionpolitiker. Det är sant. Men att tro att regionerna på egen hand skulle slå sig samman har visat sig vara naivt. Istället är det bara staten som har möjligheten att peka ut hur landet ska delas in på ett mer effektivt sätt.

Målet för all offentlig förvaltning måste vara att på bästa sätt anpassa verksamheterna efter de förutsättningar som ges, om det så är på nationell, regional eller lokal nivå.

Regeringens besked om att behålla den gamla länsindelningen visar att man inte är intresserad av att förbättra dagens system. Regeringen har nu helt retirerat från utvecklingen av regionerna. Det är synd eftersom det finns mycket som pekar på att starkare regioner både ökar medborgarnyttan och väsentligt kan bidra till den nationella tillväxten.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons