unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Regelkrånglet lever vidare

Självklart ska företagare få bättre förutsättningar. Ungefär så brukar det låta från landets politiker när företagande diskuteras.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Regelverk ger huvudvärk.
Regelverk ger huvudvärk.
Foto: Jessica Gow/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Nämn den valrörelse där det inte, från vitt skilda partier, förekommit löften om minskad administrativ börda och översyn av onödiga krav. Men trots den politiska enigheten om behovet av att förenkla villkoren för företagande tyder inget på att regelkrånglet faktiskt minskar. Tvärtom visar undersökningar att företagare över tid upplever en allt tyngre arbetsbörda på grund av regelkrångel. Nu är det upp till bevis för regeringen att visa att man prioriterar frågan.

Mellan 2014 och 2019 ökade andelen företagsledare som upplever att regelbördan växte jämfört med året innan – från 15 till 37 procent. Detta framkom i fjor i en undersökning som Näringslivets Regelnämnd låtit opinionsinstitutet Skop göra (Dagens Industri 24/4-19). Föga förvånande får dagens omfattande pappersvändande också ekonomiska konsekvenser: Enligt en uppskattning från Tillväxtverket ökar företagens administrationsomkostnader med i genomsnitt drygt en miljard kronor – varje år.

Det ligger mycket i den bild småföretagarorganisationen Företagarna tecknar i en aktuell debattartikel: ”I stort sett alla politiker och partier har under lång tid sagt sig prioritera regelförenkling och minskad administration för företagare, men hittills har det varit mycket snack och lite verkstad.” (Sydsvenskan 14/1) Framför allt tar organisationen upp vikten av att politiker får upp ögonen för företagandets villkor i det dagliga. Rent konkret kan det handla om att se över allt från exempelvis de hårda kraven på personalliggare till att fysiska kvitton måste sparas i flera år.

Det borde vara uppenbart att politikerna måste börja visa större intresse för företagares vardag, med mer än bara pliktskyldiga ord. Snart finns åtminstone en chans att visa att man tar frågan på allvar. I slutet av förra året gav näringsminister Ibrahim Baylan (S) Tillväxtverket i uppdrag att “sammanställa och vidareutveckla förslag till förenklingar”, utifrån möten ministern haft med företag under hösten. Vad myndigheten föreslår och hur regeringen därefter väljer att gå vidare kan mycket väl bli avgörande för Sveriges alla företags framtid.

Vågar vi hoppas på att landets hårt arbetande entreprenörer till slut kommer att få bättre förutsättningar?

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Man misstänks för rattfylleri efter olycka och tre personer greps för stöld vid byggarbetsplats.

Kriminalvården går upp i stabsläge.

Trelleborg

Kriminalvården i stabsläge – Trelleborgshäktet redan fullt

Det råder platsbrist på Sveriges anstalter och häkten.

700 provsvar på villovägar

Coronavirus

700 provsvar på villovägar

Omkring 700 personer i Skåne som har gjort självtester har inte fått sina provsvar. ”Djupt olyckligt”, säger biträdande smittskyddsläkare.

Trelleborg klättrar på ranking av företagsklimat

Trelleborg

Trelleborg klättrar på ranking av företagsklimat

Bästa placeringen sedan 2011. Ligger trots det på den undre halvan sett till riket i stort.

Nöjd initiativtagare till folkomröstningen

Folkomröstning om hamninfarten

Nöjd initiativtagare till folkomröstningen

”Nu börjar kampanjarbetet för en västlig infart”, säger Axel Bengtsson som startade namninsamlingen som ledde fram till beslut om folkomröstning.

Vattentornet är Trelleborgs högsta byggnad.

Trelleborg

Vattentornet och Parken kan säljas: ”Går enormt mycket back”

Trelleborgs kommun utreder en försäljning. Kritik från S: ”Trelleborgsklenoder”.