Annons
Ledare

Petter Birgersson: Redo för det otänkbara

Kriget drabbar inte enbart andra. För en ny generation svenskar måste det bli tydligare att ett svenskt medborgarskap också innebär skyldigheter.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 januari 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén samtalar med värnpliktiga soldater – bilden från Aurora 23.
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén samtalar med värnpliktiga soldater – bilden från Aurora 23.Foto: Johan Nilsson/TT

När försvaret byggs ut kommer också värnplikten att bli mer av den gamla tidens plikt – det är inte enbart unga vuxna som vill utbildas av försvarsmakten som kommer att kallas till mönstring. Ett utökat antal utbildningsplatser betyder också att underlaget för att hitta rätt kandidater måste bli större. I Sveriges Radio rapporteras det som att ”Ungdomar som inte vill göra värnplikt ska tvingas mönstra” vilket är just vad ordet plikt innebär. Alla ungdomar borde vara medvetna om det.

Men plikten handlar inte enbart om militärtjänst eller inte. När Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, talade på konferensen Folk & Försvar inledde han med att understryka att det kan bli krig i Sverige: ”Jag vill inte i första hand vädja till din rädsla, men däremot till din lägesuppfattning.”...”Vem är du om kriget kommer?”

Annons

Så listade ministern en mängd ansvarsområden och åtgärder för alla organisationer, företag och individer. En lägsta nivå är att som enskild förbereda sig på att klara sig om en kris uppstår – vad gör jag utan ström, värme och rinnande vatten? En högre nivå är att organisera sig i en frivilligorganisation.

Överbefälhavare Micael Bydén underströk i en intervju med TV4 att civilministerns budskap ligger i linje med försvarsmaktens bedömning av säkerhetsläget. Ryssland är fientligt inställt till Sverige och våra grannar. Vad Ryssland är berett och kapabelt till har visats i Ukraina. Bydén framhöll vikten av att följa nyhetsrapporteringen i Ukraina och ställa sig frågan: ”Om det här händer här, har jag då saker på plats. Vad ska jag då göra?”

Överbefälhavaren underströk att för de allra flesta är den viktigaste uppgiften att få samhället att fungera så normalt som möjligt även i en extrem situation: ”Är man inte krigsplacerad och ska inställa sig, då har man ett jobb att gå till. Se till att de samhällsfunktioner som är viktiga – barnomsorg, sjukvård, äldreomsorg – att allt det fungerar. Det är det robusta samhället, att ha medborgare som förstår att det här är allvarligt.”

Just betoningen av medborgarskapets betydelse är av extra vikt. Under decennier har det talats om rättigheter som gäller för den som föds i eller kommer till Sverige. Men som samhällsmedborgare finns också ansvar och plikt för att upprätthålla allt det som man i vardagen annars får ta del av.

Något av det tydligaste är just värnplikten. Det viktigaste för försvarsmakten är att de unga svenskar som tas ut möter en seriös och högkvalitativ utbildning, som gör att de känner att detta är viktigt och att de är väl förberedda om kriget kommer.

Men för att fler i den yngre generationen ska förstå innebörden av medborgarskap och värdet av friheterna som demokratin garanterar, måste det egna ansvaret för helheten inympas tidigt. Det ska inte komma som en överraskning när inkallelsen till mönstringen kommer i brevlådan.

Annons
Annons
Annons
Annons