Annons
Ledare

Räntepengarna får inte fastna hos banken

Riksbanken sänkte i går reporäntan med 0,25 procentenheter. Det borde vara en tidig julklapp och märkas i hushållens och företagens kassalådor i form av minskade lånekostnader.
Ledare • Publicerad 21 december 2011
Riksbankschefen sänker räntebanan.Foto: Jonas Ekströmer
Riksbankschefen sänker räntebanan.Foto: Jonas EkströmerFoto: Jonas Ekströmer

Men det är inte säkert att det blir så. I takt med att bankerna ökat sina marginaler minskar också effekten av Riksbankens räntevapen.

När 2011 närmar sig slutet kan vi se tillbaka på ett svängigt år för Riksbanken. Efter tre räntehöjningar under våren och sommaren valde man under hösten att låta räntan vara oförändrad på 2,0 procent. Året rymmer alltså helt olika bedömningar av hur ekonomin kommer att utvecklas. Höjningar görs för att kyla av ekonomin och minska inflationsrisken och sänkningar för att stimulera tillväxten.

Annons

Trots att svensk ekonomin har haft en riktigt stark utveckling under året står det klart att 2012 inte blir ett lika gott år, svallvågorna från omvärldens ekonomiska oro kommer att bli påtagliga. Därför sänker Riksbanken nu också räntebanan, alltså prognosen för den framtida räntan.

För ett hushåll med lån med kort bindningstid på ett par miljoner kronor innebär tisdagens räntesänkning cirka 300 kronor i månaden mindre i bolånekostnader, förutsatt att bankerna också sänker sina boräntor. Det är i sig osäkert eftersom bankerna i sin tur hävdar att de måste öka sina marginaler efter att de fått strängare krav på kapitaltäckning.

Flera banker var under gårdagen eniga om att det troligen inte blir några sänkningar av boräntorna, Riksbankens räntesänkning är för liten. Men det finns en faktor till som bankerna själva inte lyfter fram: dålig konkurrens.

– Det är en klassisk oligopolmarknad med en bristande konkurrens mellan bankerna som driver upp bolånepriserna, säger ekonomijournalisten Annika Creutzer till TT.

Att bankerna verkligen höjt sina egna marginaler kunde Dagens Nyheter nyligen visa. Från mars 2008 till i dag har skillnaden mellan boräntan och reporäntan gått från 1,08 till 2,59 procentenheter. Förvisso har bankerna fått högre upplåningskostnader i takt med att oron ökat inom eurozonen. Ändå är det illavarslande att bankerna tar åt sig en allt större del av kakan.

Här är det marknaden som inte riktigt fungerar som den ska, bankerna är för få och för stora. Bankkunderna kan förvisso flytta sina pengar och lån till en annan bank men så fungerar det sällan i praktiken.

Kan inte bankerna själva stå för en marknad med bra konkurrens mellan aktörerna måste det till förändringar. Men det är inte tuffare regleringar som behövs utan en friare marknad där kunderna enklare kan byta bank.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons