Rädda pensionerna
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) menar att den största svagheten i premiepensionssystemet är att pensionsutfallen kan bli olika för två människor som tjänat lika mycket under yrkeslivet. Nu är själva poängen med individuellt inflytande över en del av pensionspengarna just att man ska kunna välja olika risknivåer och att det därmed kan bli stora skillnader i utfall.
Precis som när människor investerar de eventuella pengar som blir över efter arbetsgivaravgifter och skatt: Den som vill kan placera dem i hävstångsprodukter hos närmaste internetbank och förlora hela sin förmögenhet på en dag. Eller bli mångmiljonär. Så funkar det när människor får ta egna beslut. Det kan bli en väldig skillnad på de ekonomiska möjligheterna efter pension beroende på olika vägval fram tills dess – även om man tjänat precis lika mycket.
Är då inte fonderna för många? Blir det inte omöjligt att välja? Nej. 1. Man behöver inte välja. 2. Fonderna finns tillgängliga även utanför systemet, tillsammans med en mängd andra fonder och finansiella produkter. 3. Det är bra att folk tvingas bry sig om sin pension. 4. Omöjligt blir det först om man inbillar sig att det handlar om att vinna högsta vinsten.
I den översyn av premiepensionen som presenterades på fredagen föreslås ett antal olika alternativ. Det mest drastiska är att avskaffa det fria fondvalet och istället låta en myndighet skapa ett antal alternativ som premiepensionsspararna får välja mellan. Förslaget slår sönder möjligheterna för dem som ser premiepensionen som en del av det egna totala sparandet och är väl införstådda med vad det innebär att sprida och ta risker. Samtidigt betyder det mycket lite för de osäkra.
Redan i dag finns en bra huvudfond, Såfa, för dem som inte vill välja.
I ett system där stat, myndigheter och arbetsgivare tagit över planeringen av pensioner och i hög utsträckning gjort varje generation av pensionärer beroende av efterföljande generation, gäller det att hitta så stabila spelregler som möjligt för att få bästa möjliga förutsägbarhet.
Att ändra i systemen – som redan gjorts flera gånger med justeringar av den så kallade bromsen – betyder alltid att någon får betala mer eller mindre och får ut mer eller mindre än de annars skulle ha fått. Att inskränka valfriheten i premiepensionen betyder att många åter får tänka om och fundera över om man kan lita på spelreglerna.
Det svenska pensionssystemet är inte optimalt, men det är förmodligen det bästa allmänna pensionssystemet i världen. Att ständigt ändra i det kommer att kosta mer än det smakar.