Annons
Ledare

Bo Pellnäs: Putins styre alltmer stalinistiskt

Aleksander Bastrykin är en man med många uppdrag och han rapporterar direkt till president Putin. Nyligen sa han i rysk television att industrin bör återförstatligas för att möjliggöra en effektiv krigsekonomi.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 21 maj 2023
Bo Pellnäs
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En ny Stalin.
En ny Stalin.Foto: Gavriil Grigorov

Då ska man komma ihåg att den viktiga oljeindustrin redan är statlig eller kontrolleras av Putin och hans förtrogna. Men kärnpunkten är nog inte själva ägandet utan ligger i begreppet ”en effektiv krigsekonomi”.

Krigsmateriel är huvudproblemet och då inte bara vapen utan utrustning till krigsmakten i vid bemärkelse. Den ryska krigsindustrin lider av en rad brister, det gäller även hur verksamheten leds. Många chefer kan behöva bytas ut men en större omplacering med hjälp av Putins och säkerhetstjänstens utvalda gör nog ingen större skillnad. Att ytterligare samla styrningen i egna händer är dock säkert oemotståndligt för en man som Putin.

Annons

Bakom ordet ”en effektiv krigsekonomi” kan man ana nya lagar som innebär tvångsanställningar av personal för att öka produktionen. Det är märkligt att en sanktionsdrabbad ekonomi har brist på arbetskraft men till detta bidrar en rad faktorer.

I Ryssland pågår en omfattande ”brain-drain” där högutbildade unga människor länge har lämnat landet. Nu senast i vad som liknade en verklig landsflykt i samband med anfallet mot Ukraina. Höga förluster i Ukraina börjar nog också att snart kännas av.

”Återstår att se om det ryska folket verkligen är berett att genomföra det stora fosterländska kriget i repris.”
Bo Pellnäs

Det är uppenbart att krigsindustrin måste öka produktionen. Sammantaget tyder Bastrykins uttalande på att Putin tar ytterligare ett steg mot en stalinisering av Ryssland. Återupprättandet av ett ryskt imperium kräver en seger i Ukraina, även om det måste till år av militära rustningar och hänsynslösa uppoffringar på stridsfältet men även hårdare villkor för folk i allmänhet. Återstår att se om det ryska folket verkligen är berett att genomföra det stora fosterländska kriget i repris.

Om USA skulle påbörja en verkligt stor upprustning blir det uppenbart för alla att Ryssland är en industriell lilleputt. Men även om det vore Ryssland som orsakar en större upprustning i USA och i Europa, så har Kina starka motiv att motverka att en sådan kommer till stånd. Dess strategiska överväganden är långsiktiga. En starkt upprustad västvärld om trettio år är högst oönskad för Kina. Inte minst om de ryska imperiedrömmarna då har slagits i spillror av en sönderrustad ekonomi. Vid den tidpunkten är ganska säkert inte heller den ryska oljan och gasen något avgörande kinesiskt behov.

Kinesisk industri och export behöver fred Europa. Det är fullt tänkbart att Kina och USA inom en ganska snar framtid kan enas om hur en fred i Ukraina skall se ut och garanteras. Då kanske Stalins spöke kan hanteras av de främst berörda, det ryska folket.

Annons
Annons
Annons
Annons