Putins krig
”Vi står på randen till en katastrof.” De orden från Ukrainas nyutnämnde premiärminister Arsenij Jatsenjuk på söndagen beskrev tydligt det allvarliga läget i landet.
På lördagen godkände det ryska parlamentet enhälligt en begäran från Rysslands president Vladimir Putin att militärt angripa Ukraina vilket ledde till att läget snabbt förvärrades. Framför allt sedan rysk militär i praktiken tagit över makten i den ukrainska delrepubliken Krim. Ukraina svarade på söndagen med att kalla in alla militära reservstyrkor.
Men landet har inte mycket sätta emot den ryska annekteringen av Krim. Istället har landet vädjat om hjälp från omvärlden.
Efter de senaste dagarnas händelser i Ukraina har fokus flyttats från stadens huvudstad Kiev till Krimhalvön. Regionen som består av en halvö i Svarta havet har en stor rysk befolkning. På Krim har Ryssland även basen för sin Svartahavsflotta.
När Vladimir Putin talar om att försvara ryska intressen glömmer han bort att det på Krim finns en ukrainsk och en krimtartarisk befolkning som tillsammans utgör nästan 35 procent av invånarna.
Omvärldens reaktioner har inte låtit vänta på sig. USA:s president Barack Obama hade på lördagen ett 90 minuter långt telefonsamtal med Putin där han varnade för konsekvenserna av Rysslands agerande. Utrikesminister Carl Bildt menar att det är ett övergrepp mot folkrätten och att det liknar invasionen av Tjeckoslovakien 1968.
Hittills har de konkreta handlingarna bestått i att USA, Kanada och Storbritannien meddelat att de inte deltar i sommarens G8-möte i Sotji. Mer behövs. Börja till exempel med att sätta press på den ekonomiska ryska eliten genom att frysa deras utländska tillgångar. Som den ryske politikern och tidigare schackvärldsmästaren Garri Kasparov uttryckte det på Twitter: ”Banks before tanks.”
Det kan räcka med en liten gnista som tänder elden. Tyvärr gör Vladimir Putin inget för att dämpa oron. Hans iver att försvara de ryska intressena utanför sitt eget land visar tydligt att han talar med maktmedel och inte med ord. Det försätter inte bara Ukraina i en svår situation utan hela Europa.
För Sveriges del kommer skärps den säkerhetspolitiska debatten, dels vad gäller den senaste tidens nedrustning av försvaret, dels frågan om ett Natomedlemskap.
Senare i år kommer en utredning om Sveriges framtida försvarssamarbeten och våren 2015 väntas riksdagen fatta ett inriktningsbeslut för den hela svenska försvarspolitiken. Lita på att de senaste dagarnas händelser i Ukraina kommer att kasta en lång skugga över den svenska försvarsdebatten de kommande åren.
Men först måste omvärlden tydligt visa att Vladimir Putins fasoner inte är acceptabla. Räcker det inte med ord måste det ske direkt handling.