Annons
Ledare

Putinister i alla läger

Den österrikiske vicekanslern Strache avgick, orsakade regeringskris och nyval efter att ha avslöjats med att flirta med ryska intressen. De som dras till ryskt inflytande och pengar är fler. Tysklands och Österrikes båda förra ledare, socialdemokraterna Gerhard Schröder och Christian Kern, till exempel.
Ledare • Publicerad 19 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz tvingades utlysa nyval.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz tvingades utlysa nyval.Foto: Michael Gruber

Att österrikiska Frihetspartiet, FPÖ, är en kontroversiell regeringspartner råder det inga tvivel om. Samarbetspartnerns tillkortakommande fällde i helgen den unge konservative förbundskanslern Sebastian Kurz regering. I en video tagen i hemlighet i en villa på Ibiza 2017 avslöjades hur Frihetspartiets ledare och Österrikes vicekansler, Heinz-Christian Strache, samtalade med en rysk kvinna om samarbete och statliga kontrakt. Kvinnan skulle enligt planen bland annat ta över en av Österrikes tidningar vilken skulle driva opinion för FPÖ inför valet. Fällan var gillrad, Strache gick i den och fastnade rejält.

Strache avgick efter avslöjandet från sin partiledarpost, som han innehaft sedan 2005, och sin roll som vicekansler. Sebastian Kurz, Österrikiska Folkparitet (ÖVP) såg ingen annan utväg än att utlysa nyval efter regeringspartnerns haveri.

Annons

Att i regeringsställning samarbeta med nationalistpopulister som Frihetspartiet har sitt pris. Sebastian Kurz visste vad han gav sig in på, och kallade det en demokratisk nödvändighet. Som yngste kansler i landets historia hoppades Kurz på att kontrollera och strypa Frihetspartiet, lite på samma sätt som hände för snart 20 år sedan när de konservativa i Österrikiska folkpartiet, ÖVP, gick i koalition med det då större FPÖ som nått stora framgångar under nationalpopulisten Jörg Haider. Då ledde regerandet till att FPÖ smälte ihop. Det är möjligt att det leder till samma sak även denna gång, men då till ett högt pris även för ÖVP och Sebastian Kurz.

Uppmärksamheten kring det österrikiska haveriet är stort också i Sverige. Mycket är kopplat till att samarbeten med nationalistpopulister som FPÖ är att öppna dörren till Ryssland och Putin. Det är en varning att ta på allvar. Auktoritära drag i ytterkantspartier och hos dess företrädare öppnar för samarbeten med utländska makthavare där pengar och stöd finns att få. Det är en ständigt aktuell sanning.

Men tyvärr är kopplingar till auktoritära regimer inte enbart något som ytterkantspartier ägnar sig åt. Problemet är väsentligt större än så. Att den tidigare socialdemokratiske förbundskanslern i Tyskland, Gerhard Schröder, sedan 2017 är ordförande i det ryska gasbolaget Rosneft, där ryska staten kontrollerar drygt 50 procent av rösterna, visar att ryska pengar lockar makthavare ur olika läger. Det gäller för övrigt också flera av Österrikes tidigare ledande politiker. Tidigare förbundskanslern Wolfgang Schüssel (ÖVP) har en rådgivande styrelseroll i Lukoil, Rysslands näst största oljebolag. Den tidigare socialdemokratiske förbundskanslern i Österrike, Christian Kern, fick nyligen en motsvarande roll i de ryska statsjärnvägarna, RZD enligt Die Presse. Kern var tidigare chef för österrikiska järnvägen och gjorde sig under tiden som förbundskansler känd för sin välvilliga hållning till Vladimir Putin. Tillsammans med Tysklands dåvarande socialdemokratiske utrikesminister Sigmar Gabriel motsatte Christian Kern sig ytterligare sanktioner mot Putins Ryssland. Allt i försvar för gasledningen Nord Stream II genom Östersjön.

Kopplingarna mellan centrala politiska figurer i Europa och Putins Ryssland är starka. Särskilt gäller det i Tyskland och Österrike. Avgörande frågor som energiförsörjning och ekonomiska sanktioner förhandlas med Ryssland av politiker som själva i direkt anslutning till sin politiska karriär belönas av poster i ryska oljebolag och järnvägar.

Den som på allvar är bekymrad om Europas säkerhet och ryskt inflytande över makthavarna i EU och dess medlemsländer, bör titta långt längre och djupare än till att använda skandalen i Österrike till kortsiktiga inrikespolitiska poänger.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons