Annons
Ledare

Putin styr sin kamrat

Viktor Janukovitj har blod på sina händer när splittrat Ukraina slits mellan EU och Ryssland.
Ledare • Publicerad 20 februari 2014
Stridsliknande scener från Kiev.
Stridsliknande scener från Kiev.Foto: Foto: Efrem Lukatsky

Det är cirka 1 251 km mellan Stora torg i Kristianstad och Maidan i Kiev. 1 251 km mellan dem som funderar över vad de ska äta till middag ikväll och dem som dör för demokratin. Här rasar vi över skrällar i Melodifestivalen. Där viner chockgranater, gummikulor och molotovcocktails.

”President Viktor Janukovitj har blod på sina händer” sa Carl Bildt när han igår inledde den utrikespolitiska debatten i riksdagen med att tala om den svåra situation som just nu råder i Ukraina.

Annons

Splittringen mellan öst och väst i landet har orsakat död länge nu. Bara de senaste dagarna har över 25 personer mist livet i turbulensen mellan demonstranter och kravallpolis, mellan dem som vill ha ett friare Ukraina och dem som hellre vill stanna i den ryska sfären. Mellan dem som önskar ett Östligt partnerskap med EU i stället för en euroasiatiskt frihandelszon under Putin.

Ukrainas president är ytterst ansvarig för våldet, menar Bildt, men Janukovytj har ”vacklat”efter påtryckningar från Ryssland. Han hade kunnat samarbeta med oppositionen, men valde den hårda linjen. Den ryska.

Och för detta ska han idag straffas, då EU:s utrikesministrar möts för ett extra sammanträde för att besluta om sanktioner. Inte mot Ukraina som land, då man inte vill att oskyldiga ska drabbas av handelshinder, utan direkt mot de individer som valt att använda knytnävarna, som Bildt uttryckte det.

Det är en sund linje att undvika kollektiv bestraffning och i stället visa invånarna i Ukraina att EU stöder deras frihetskamp. Om man valt att stoppa handel eller studentutbyten hade det varit ett svek. Det är de skyldiga som ska straffas, ingen annan.

I sitt tal i riksdagen citerade Bildt en dikt av Esaias Tegner: ”ad våldet må skapa är vanskligt och kort, Det dör som en stormvind i öknen bort.”Raderna innan i dikten handlar om att fälla örnar. Kanske tänkte Bildt på Rysslands vapen, örnen.

Ryssland håller nämligen hårt i sina gamla kamrater från Sovjetunionstiden. Idag domineras inte bara Ukraina, utan även Vitryssland, Georgien och Azerbajdzjan, av starka ryska intressen. Pengar, makt, naturresurser styr.

Både Georgien och Moldavien har numera ett frihandelsavtal med EU, men detta oroar säkerligen presidenten. Litauen som uttryckt intresse för att delta i frihandelsavtalet har straffats med handelspolitiska instrument.

Lyckligtvis planerar inte EU att spegla Putin genom att använda detta vapen. På dagens möte beslutar man i stället om att frysa bankkonton för enskilda personer. Det är symboliskt att vi som står för mänskliga rättigheter verkar demokratiskt, som förebilder. Kanske låter Bildts tal om att vara en ”pålitlig och principfast röst för frihet” vagt. Men det finns ingen annan väg att gå.

En dag hoppas vi att de ukrainska demonstranterna också får leva i frihet, och fundera över middagsmaten när de korsar torget.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons