Annons
Ledare

Politisk beröringsskräck

Stefan Jarls samhällskritiska film Godheten har köpts in av SVT.
Ledare • Publicerad 14 februari 2014

Men kommer inte att tablåläggas under valåret, vilket fått Jarl att gå i spinn. Att Jarls film är politisk råder det ingen tvekan om, valfrihet för medborgarna inom offentligt finansierad sektor menar Jarl är ett sätt att krossa godheten: ”Jag tror att sådana saker som empati, solidaritet, barmhärtighet inte ska hamna på marknaden.” förklarade han i Studio Ett (7/2).

I Sveriges Radio kunde Moa Lundqvist i en ironisk krönika i programmet Tankesmedjan driva med SVT:s beslut. ”Godheten är oerhört taskig mot privatiseringar – eller som det heter: valfrihet. Hur ska SVT kunna sända något sådant?”

Annons

Fast samma SR tycks ännu ängsligare än SVT. Komikern Soran Ismail får inte medverka som programledare i programmet Morgonpasset – åtminstone inte under tre månader före valet hålls. Ansvarig utgivare Lotta Mossberg menar att Ismails tydliga ställningstagande mot Sverigedemokraterna diskvalificerar honom från rollen som programledare.

Nu slutar det inte med att SR vill göra uppehåll med programledare. I lokalradion P4 Gävleborg stoppas Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström från att medverka i en nyhetspanel – med anledning av att hans tidning är socialdemokratisk.

Att hävda och upprätthålla opartiskhet är svårt. SR och SVT försöker svara med beröringsskräck. Den svåra konsten att upprätthälla opartiskhet ska i högsta möjliga grad utövas av nyhetsredaktioner. I övriga programformer är mångfalden det viktigaste instrumentet. Det är inte fel med tydliga budskap och avsändare, det kan läsare och tittare ta. SR och SVT har genom åren knappast gjort sig kända för missgynna vänsterperspektivet. Filmskapare och skådespelare som själva kräver sin individuella rätt att göra som de vill är ju ofta benägna att tvinga in alla andra i det socialistiska kollektivet.

Men att anpassa tablån och medverkande i radion efter att det är valår är en märklig syn på både uppdraget och demokratin.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons