Annons
Ledare

Politisk anpassning gav finsk baksmälla

Söndagens finska riksdagsvalet ritade om den politiska kartan i Finland.
Ledare • Publicerad 19 april 2011
Valförlorare. Finlands statsminister Mari Kiviniemi från Centerpartiet blev det finska valet stora förlorade.
Valförlorare. Finlands statsminister Mari Kiviniemi från Centerpartiet blev det finska valet stora förlorade.Foto: 

När rösterna var räknade blev det liberalkonservativa Samlingspartiet största parti med 20,4 procent av rösterna men den stora vinnaren blev ändå det populistiska och nationalistiska partiet Sannfinländarna. Från att i förra valet fått 4,1 procent fick man nu nära var femte röst.

Centerpartiet, som leds av Finlands statsminister Mari Kiviniemi, tappade nästan sju procentenheter och blev valets förlorare med 15,8 procent av rösterna.

Annons

Troligen dröjer det flera veckor av förhandlingar innan den nya regeringen är på plats. Det är nu upp till de etablerade partierna att ta kampen mot Sannfinländarna och deras partiledare Timo Soini, en kamp som i stort uteblev under valrörelsen.

Valtemperaturen blev ovanligt hög i det finska riksdagsvalet, framför allt för att Sannfinländarna steg kraftigt i opinionsmätningarna. Partiet har i valrörelsen hämtat mycket näring genom att framstå sig som ett parti som inte tillhör etablissemanget. Partiets politiska budskap har varit enkelt, man är emot EU och vill byta ut euron mot mark, man vill minska på den redan låga invandringen till landet och avskaffa den obligatoriska svenskundervisningen i skolan.

Partiledaren Timo Soini har varit skicklig på få ut sitt förenklade budskap och spela på problemen som finns i dagens Finland som till exempel ökade inkomstklyftor. Men spelar man på det sociala missnöje som finns vill det också till att man har lösningar på problemet. Det har inte Sannfinländarna. I allt vill man att Finland ska sluta sig mot omvärlden. Det är inte lösningen på framtidens välfärd.

Det går också att kritisera de övriga partierna för att inte bättre tagit striden mot Sannfinländarna. Det har till och med skett en viss anpassning till Sannfinländarnas politiska budskap. Det är fel väg att gå.

Taktiken är istället att krama ihjäl sin politiska motståndare. Genom att ge Sannfinländarna en plats i regeringen är tanken att partiet måste ta ansvar för sin politik. Där igenom ska det bli uppenbart att partiet inte kan leva upp till sina vallöften. Men det är en farlig väg att gå om det samtidigt innebär att övriga partier inte står upp sina ideal eller väljer att anpassa sig till Sannfinländarnas populistiska politik.

Efter valet väntar alltså intensiva regeringsförhandlingar. Det är nu upp till de etablerade partierna att stå upp för sin politik. I slutändan var det ändå drygt 80 procent av det finska folket som inte röstade på Sannfinländarna.

Det måste visa sig i den politik som ska föras under den kommande mandatperioden i Finland.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons