Annons
Ledare

Politikerns nya kläder

Miljöpartister klär sig numera i kavaj. Minst.
Ledare • Publicerad 4 april 2014

Per Bolund, partiets ekonomiskpolitiske talesman brukar med kostym och slips ofta till och med övertrumfa språkröret Gustav Fridolin. Åsa Romson har även hon antagit en stramare dräktstil. Birger Schlaugs koftor går inte hem när de gröna etablerat sig som ett parti för välbeställda storstadsbor som vill väl – ungefär som Folkpartiet en gång.

Medan MP arbetat för att komma bort från den gamla flumstämpeln har Nya Moderaterna gått åt ett annat håll. Fredrik Reinfeldt håller visserligen Carl Bildts oljerock på långt avstånd, men för övriga företrädare ute i landet gäller sedan flera år tillbaka en folkligare stil.

Annons

I guiden till Nya Moderaternas utseende, från 2007, hette det bland annat: ”Personlig kommunikation handlar om att vinna förtroende hos väljarna. Väljaren ska känna tillhörighet och välkomnade från företrädaren. Därför bör kläderna vara vardagliga; vi lämnar slips och pärlhalsband hemma. Dräkt och kostym skapar också en distans genom att de framställer personen i den roll hon har, inte som den person hon är. ”

Instruktionen handlade om hur kampanjbilder skulle tas, men orden avslöjar hur dåvarande partisekreterare Per Schlingmann ville att Nya Moderaterna skulle uppfattas.

Nu är det Socialdemokraternas tur att styra upp företrädarna, rapporterar Dagens Arena. Svarta kläder och kavaj ska bort, skjortärmarna ska kavlas upp – Hej Barack Obama! – och de glada färgerna fram.

Göran Greider, socialismens roligaste företrädare, har sin analys klar: ”Om du ser glada färger kommer det att aktivera vissa spegelneuroner och vissa muskler i ditt ansikte.”

Men uppkavlade ärmar? Nej: ”Det är ett sätt att få riksdagsledamöterna att se ut som det arbetande folket och inte det bidragande folket. Det är ett retoriskt substitut för att de inte har någon politik”.

Det händer inte ofta. Men denna gång kan Greider ha rätt.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons