1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Polisen ska självklart ha verktyg för att stoppa skurkar

Det är en utmärkt idé att polisen vill införa ansiktsigenkänning för att identifiera kriminella. På samma sätt som rätten att samla in DNA har gjort att fler har kunnat straffas kan nya verktyg skapa trygghet.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter att ha testat tekniken under våren vill nu polisen att ansiktsigenkänning ska kunna användas permanent, rapporterade TV4 Nyheterna på torsdagen. Med hjälp av ett datorprogram som känner igen ansikten på misstänkta, från exempelvis övervakningskameror, kan polisen se om de finns i polisens register.

Det ökar alltså sannolikheten att kriminella grips, straffas och att brottsoffer får upprättelse. Bra!

Men Anne Ramberg från Advokatförbundet är kritisk. ”Jag tycker att gemene man bör känna en oro. Det här handlar om den personliga friheten och rätten att utöva sina demokratiska rättigheter”, sa hon i TV4 (18/7).

Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Men gemene man är inte tjuv och mördare. Gemene man vill leva i ett tryggt Sverige. Gemene man har rätt att slippa vara rädd.

Sedan årsskiftet har polisen fått laglig rätt att utöka dna-analyser till anhöriga vid misstanke om grova brott som mord och våldtäkt, och på så vis öka sannolikheten att hitta rätt gärningsman. Tidigare behövde man en hundraprocentig match, men en uppdatering av polisdatalagen kan man göra familjesökningar.

Det har bland annat lett till att en man i maj kunde dömas för att ha våldtagit en åttaårig flicka 1995, vilket är fantastiskt.

Självklart skulle det vara obehagligt om vi alla topsades och övervakades till vardags, men vi lever i en demokrati och riskerna att myndigheterna missbrukar sina rättigheter är låga.

Däremot är riskerna med att låta brottslingar komma undan höga; ett samhälle som inte markerar mot dem som kränker andra blir lätt otryggt.

Allt för många svenskar utsätts för rån, våldtäkter, inbrott och våld för att vi inte ska göra vårt allra bästa för att förebygga och bestraffa dem som vill oss illa. Ge polisen de verktyg de behöver. Våga säga ja.

Läs mer

Sport

TFF får vänta på säsongens andra seger

Tung hemresa efter sen kvittering på Grimsta

Sport

TFF tappade 2–0-ledning på Grimsta

TA-sporten liverapporterade från matchen mot Akropolis

Coronavirus

Turism: Kraftig minskning av antal gästnätter

Trelleborgs hotell hårt drabbade, visar statistik.

Trelleborg

Det blir öppen trädgård på Söderslätt i år också

Pandemin sätter inte stop för den årliga traditionen med öppen trädgård på Söderslätt. Detta år är dagarna förlagda i augusti.

Coronavirus

Så många är drabbade i din kommun

Låg smittökning i Skåne – Danmarksresenärer vågar hoppas.

Coronapandemin

Smittspridningen i Trelleborg: Markant minskning av nya fall

Åtta skånska kommuner hade fler nya fall sett till invånarantal förra veckan.