Ledare

Polisen famlar i mörkret

Alla som har haft otydliga uppgifter på jobbet vet att det kan vara förödande för arbetsmoralen. Utdragna sysslor kan bli ett sätt att slå hål på tiden. Och vips, så har lunken blivit rutin och varje förändring upplevs som jobbig.
Ledare • Publicerad 23 februari 2011
Brott ska inte löna sig.
Brott ska inte löna sig.Foto: 

De allra flesta som blir poliser har nog en vilja att göra nytta.

Problemet är att förväntningarna på vad de ska göra på jobbet i många lägen är otydliga.

Trots att poliserna är fler än någonsin klarar de upp färre brott och tar allt längre tid på sig att rycka ut – det visar en granskning som Dagens Nyheter publicerade på tisdagen. Enligt DN har andelen uppklarade ekonomiska brott sjunkit från 30 till 7 procent mellan 2006 och 2010.

Andelen stölder och inbrott ligger på oförändrade nivåer; 39 av 40 fall under perioden hade inte klarats upp. Den så kallade polis-på-plats-tiden, ett direkt mått på polisens tillgänglighet för dem som larmat om brott, har också försämrats.

Ändå har polisen under dessa år fått en historiskt stor injektion av resurser. Efter löften i valrörelsen 2006 om ett tryggare Sverige ökade justitieminister Beatrice Ask (M) anslagen till polisväsendet med 3,4 miljarder. 17 423 poliser blev på kort tid 20 292 stycken. Uppenbarligen löser mer resurser inte problemen.

I två av förra årets granskningar av polisen lyfter Riksrevisionen istället fram bristande rutiner och otydligt ledarskap: ”En anledning till problemen är bristande styrning i hela kedjan från regeringen och Rikspolisstyrelsen till ledningen inom polismyndigheterna.”

Även poliserna själva efterfrågar tydligare riktlinjer. I en debattartikel under valrörelsen i höstas lyfter Polis­förbundets ordförande Jan Karlsen fram behovet av en blocköverskridande överenskommelse om polispolitiken. Men valrörelsen karakteriserades istället av ett ständigt käbbel med Beatrice Ask och Tomas Bodström i varsin ringhörna. Debatten vitaliserades knappast av det faktum att Bodström mot slutet skötte den via Facebook från USA.

Förhoppningar om en genomtänkt strategi för rättsväsendet får Polisförbundet istället vänta med tills efter 2012. Då skall en av Beatrice Ask tillsatt kommitté ha undersökt om polisens organisation är ett hinder för bättre resultat i brottsbekämpningen. En sådan utredning borde givetvis ha gjorts innan stora kullar nyexaminerade poliser anländer till oklara arbetsuppgifter på polismyndigheterna.

Att som minister peta i hur många anställda en viss myndighet behöver för att en politisk vision skall uppnås är en bakvänd strategi. Låt istället myndigheten själv se över vilka luckor som behöver täppas.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.