Annons
Ledare

Petter C Larsson: Petter C Larsson: Uselt ledarskap inom polisen höjer riskerna

När man säger att något är en salig röra kokar det ofta ner till att sakerna som utgör röran inte är som de borde vara.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 23 juni 2022
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Krävs det ny ledning för polisen?
Krävs det ny ledning för polisen?Foto: Johan Nilsson/TT

Utvecklingen av organiserad brottslighet i Sverige – med skjutningar, sprängningar, utpressning och hot mot såväl vittnen som blåljuspersonal – oroar många. Det är inte längre enbart i de så kallade utsatta områdena som det skjuts och sprängs. Även i småstäder som Trelleborg har flera skjutningar inträffat. En så sent som förra veckan.

Under våren har det i flera svenska städer genomförts mycket våldsamma demonstrationer med skadade poliser som följd. Det trots att varnande underrättelser förelåg. Den värsta sortens riskhantering är när man kände till en risk men valde att inte låtsas om den. Det skadar förtroendet på djupet, både internt och externt och är dessvärre att betrakta som farligt ledarskap.

Annons

Olika lägen kräver olika ledarskap. Läget just nu förefaller vara minst sagt rörigt. Kanske behövs det en annan typ av ledarskap? Det finns ingen snabb lösning, men det finns ett par viktiga saker att göra.

Ett viktigt steg är att acceptera situationen såsom den faktiskt är, nämligen att saker inte fungerar som de borde. En annan viktig sak är att inte fastna i distraktioner. Är det verkligen justitieminister Morgan Johanssons personliga fel att Sveriges städer drabbats av våldsamma kravaller och att antalet skjutningar ökar?

När är det rimligt att också på allvar fundera över kvalitetsaspekter hos den svenska polisledningen? Att svenska poliser har djupt förtroende för sin egen ledning är ett viktigt fundament för att kunna vända den oroande utvecklingen.

Röster inifrån polisen är vid det här laget tydliga. Man är inte nöjd med lagstiftning, vad som är tillåtna metoder och man anser sig behöva bli fler kollegor. Kanske kan man trösta sig en liten stund med ett ökat antal poliser, vassare lagar och nya metoder men i det långa loppet handlar det sannolikt om något mer fundamentalt: ledarskapet.

Kvalificerade och erfarna polismän och kvinnor lämnar polisen eftersom de inte står ut med mer. Jag är övertygad om att dessa poliser inte tyckte att det var ett lätt beslut att fatta. Många verkar anse att det blivit alltför svårt att göra ett bra jobb och att kompetent understöd saknas.

Polisen är en vital del i kampen mot den organiserade brottsligheten och polisen behöver karakteriseras av tryggt, stabilt och kompetent ledarskap. Det behövs ledare inom polisen med verkligt operativt driv. Landets poliser behöver inte fler chefer med karriärplaner och som beskrivs av sina egna kollegor som politiskt överkänsliga och rädda för att göra fel.

Det behövs ledare som står upp för sin personal när det blåser och som vågar ifrågasätta och vara obekväma när det verkligen behövs. Denna typ av ledare måste kliva fram ytterligare. Läget kräver det.

Petter C Larsson är risk- och säkerhetsexpert, bosatt i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons