Annons
Ledare

Petter C Larsson: Petter C Larsson: Putins ego regisserar Ukrainatragedin

Med svanesång menas vanligen ett sista teatralt eller dramatiskt, ofta våldsamt, uppträdande. Är den eskalerande konflikten i Ukraina Vladimir Putins svanesång?
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 8 februari 2022
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vladimir Putin applåderar vid invigningsceremonin av vinterspelen i Peking.
Vladimir Putin applåderar vid invigningsceremonin av vinterspelen i Peking.Foto: Alexei Druzhinin

Uppgifter om Vladimir Putin som barn är sparsamma och osäkra. Den unge Vladimir beskrivs som klen, smal och när han utmanades eller hamnade i ett hörn svarade han med våld och aggression. Vladimir själv ansåg att han attackerade i självförsvar men för andra var det han som trappade upp aggressionen.

Som ung, kanske för att kompensera en svag kroppslig fysik, började han träna kampsport. Han fastnade för judo och har utövat detta långt in i mogen ålder. I judo vinner man genom att upprätthålla fysisk kontakt, förstå och känna sin motståndare. Man segrar inte enbart med styrka utan genom att manipulera den andres kropp, kraft och sinne. Vladimir Putin har svart bälte och är en erkänt duktig judoutövare.

Annons

Likt en judomästare, analyserar och skapar sig makthavaren Vladimir Putin en förståelse för sina uppfattade fiender. Sårbarheter och svagheter i andra länders infrastruktur, försvar och nationella psykologi analyseras och försök till påverkan genomförs för den ryska maktelitens egen vinnings skull, ofta paketerat som rysk utrikes- och handelspolitik.

Vladimir Putin har personligen och tillsammans med sina bundsförvanter i det ryska makt-, underrättelse- och säkerhetssystemet sedan länge förfinat konsten att inhämta hemligheter, analysera och agera mot sina nationella och internationella motståndare som om de vore inget annat än livsfarliga fiender.

Som person förefaller Vladimir Putin vara känslig för vad han anser vara orättvis behandling och verkar även i det internationella maktspelet känna en särskild rädsla för att bli missbrukad eller att förlora sin enligt honom själv berättigade position.

Det faktum att Vladimir Putin hävdar att han och Ryssland inte fått eller får den internationella respekt han anser sig förtjäna har nu fört honom och Ryssland in på en mycket farlig väg med ökad spänning.

Vid en eventuell väpnad konflikt med Ryssland om Ukraina har USA och NATO, alldeles oavsett vad ryska makthavare förmedlar, naturligtvis ingen avsikt att invadera Ryssland.

Men mot bakgrund av att Vladimir Putin känner sig trängd och orättvist behandlad är risken stor att han som nationell ledare och framför allt som individ fallit in i sina djupa trygghetssökande mönster och väljer att slå till med våld i något som i hans värld upplevs som självförsvar.

Det verkligt viktiga nu är att omvärlden, utanför Vladimir Putins sfär, inte dras in i denna verklighetsuppfattning: oavsett eventuella strategiska beroenden av rysk energi och handel.

Verkligheten är att världen inte är skyldig Vladimir Putin någonting och att den ende som bedras i den här föreställningen är Vladimir Putin själv.

Är konflikten i och kring Ukraina slutet för Vladimir Putin som vi känner honom, det vill säga hans svanesång? Frågan är hur våldsam denna föreställning ska behöva bli.

Annons
Annons
Annons
Annons