Annons
Ledare

Petter C Larsson: Petter C Larsson: Energikriget måste mötas med enighet i Europa

Sabotaget mot North stream är inte ett angrepp på en enskild stat utan ett drag i en pågående konflikt.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 3 oktober 2022
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gasläckan vid Nord stream 2 utanför Bornholm, bild tagen den 29 september av Danska försvaret.
Gasläckan vid Nord stream 2 utanför Bornholm, bild tagen den 29 september av Danska försvaret.Foto: Danska Forsvaret

I september har på ett halvår upp emot 50 000 ryska soldater dödats i Ukraina. Det skall jämföras med att USA förlorade cirka 58 000 soldater i Vietnamkriget, på tio år. Ryska snabbinkallade unga män konverteras nu till soldater och skickas mer eller mindre omgående till Ukraina. Det kommer inte att sluta bra för dem.

Det råder alldeles oavsett de ryska styrkornas kapacitet och kvalitet i Ukraina en mycket allvarlig säkerhetssituation även i vår del av regionen. Förra veckans händelser på Östersjöns botten i kombination med fejkomröstningar och annekteringar i Ukraina har inte gjort saken bättre.

Annons

En vis man sade en gång att länder inte har egna intressen, men människorna som leder länderna har. Jag befarar att Vladimir Putin och det ryska ledarskapet kring honom upplever sig vara mer pressade och hotade än vad vi generellt inser.

Deras sätt att tänka och agera är inte som vårt. Putin och hans anhängare är till del trängda i ett hörn och under ökad risk att inför sina egna och sina allierades ögon ha gjort bort sig. När detta kluster av rysk elit känner sig trängda, är de mycket farliga. De förfogar dessvärre också över omfattande militära resurser.

Människor med makt och tillgång till militära resurser har uppenbarligen ansett att det vore en god idé att förstöra Nord stream 1 och 2. Det är ett energikrig. Sabotaget av gasledningarna på Östersjöns botten och det aggressiva utnyttjandet av energifrågor har bidragit till att öka spänningarna i regionen. Det är viktigt att förstå att detta inte är ett angrepp på en enskild stat utan ett drag i en pågående konflikt.

Ett ryskt sabotage under falsk flagg stöttar den för Putin så viktiga idén att Ryssland är under attack och ett storslaget offer som kämpar för sin rätt. Detta kan i sin tur användas av Ryssland för att skapa goda ryska skäl för fortsatt och ökad mobilisering. Det öppnar vidare för framskjutna marina stridskrafter i Östersjön och därmed kan det ryska ledarskapet ytterligare försöka stressa de nordiska ländernas befolkningar och regeringar.

Sabotaget sänder en tydlig varning till Europa att den nya ledningen mellan Norge och Polen och även övrig energiinfrastruktur numera är möjliga mål. Sabotaget gav ur ett ryskt perspektiv en del bonuseffekter såsom att man tillfälligt kunde styra den ryska befolkningens missnöje med mobilisering och sprida uppmärksamheten bort från förluster och nederlag i Ukraina.

Genom att falskeligen projicera bilden av att det är USA som låg bakom sabotaget menar rysk desinformation att det nu växer ett starkt motstånd mot USA i Tyskland. Allra ytterst syftar sabotaget till att sätta press på enskilda länder i Europa att vackla i stödet för Ukraina. Ryssland är uppenbart beredda att ta farliga steg och ägna sig åt strategiskt självskadebeteende för att försöka splittra Europa och reducera beslutsamhet inom EU.

Vi får verkligen hoppas att EU-länderna fortsätter att stå enade när vinterkylan slagit till.

Petter C Larsson är risk- och säkerhetsexpert bosatt i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons