Annons
Ledare

Petter C Larsson: Petter C Larsson: En nyans av osäkerhet

Mina tankar riktas redan till valåret 2026 som dessvärre har potential att bli ett verkligt ödesval för Sverige.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 14 september 2022
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Partiet Nyans delade ut valsedlar utanför vallokalen på Rosengårdsskolan i Malmö.
Partiet Nyans delade ut valsedlar utanför vallokalen på Rosengårdsskolan i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Det oroar mig nämligen att vi som sekulariserad nation i söndagens val kunde följa hur ett uttalat muslimskt orienterat missnöjesparti vann politisk terräng. Partiet Nyans nådde framgång i flera utsatta områden. I vissa valdistrikt fick partiet nästan 30 procent av rösterna. Partiet saknar i mångt och mycket en samhällsbyggande ansats och har närmast en islamistisk agenda och säger sig fokusera på att värna vad man kallar den muslimska minoritetsgruppen.

Partiet leds av en person som 2018 uteslöts ur Centerpartiet efter att han associerats med den i Turkiet verksamma islamistiska rörelsen Grå vargarna. Partiledaren förespråkar att Sverige ska främja sina relationer med Turkiet.

Annons

Partiföreträdare kan också associeras med desinformationskampanjer som handlar om hur svensk socialtjänst behandlar muslimer till att Sverige påstås bedriva ett krig mot islam; det senare enligt Myndigheten för Psykologiskt Försvar.

Det är inte bra att man från de traditionella och etablerade politiska partierna verkar ha missat eller ignorerat utvecklingen av ett parti som Nyans. Därför är det verkligen viktigt att nu gå till handling och återetablera relationen med partiets väljare. Med start omgående måste det demokratiska samhällets partier verkligen anstränga sig för att knyta an och inkludera personer som valde att lägga sin röst på Nyans. Något annat vore djupt beklagligt.

Har svenska politiker till alltför stor del misslyckats att lyssna på och verkligen förstå väljare i de utsatta områdena? Hur kan annars ett parti som Nyans mobilisera så många väljare där? Är Nyans framgångar en konsekvens av att Sverigedemokraternas vi och dem-retorik i viss mån kan sägas ha spritt sig till andra partier och gjort att muslimska väljare i utsatta områden känner sig än mer utanför?

Det är viktigt att vi som samhälle förklarar, övertygar och manifesterar att vi inte betraktar en oroande samhällsutveckling som något som beror på islam eller muslimer. Vänder vi inte denna situation kommer vi se en fortsatt utveckling av Nyans eller motsvarande partier och det kommer inte att öka våra möjligheter att bygga ett samhälle som bygger på det av Moderatledaren använda begreppet ”tillsammans”.

En sekulär stat kännetecknas av att inte ha en religiös bindning. Med ett parti som Nyans kan vi knappast kalla oss sekulariserade. Som samhälle behöver vi bli mycket bättre på att inkludera alla väljare i vår gemensamma samhällsbyggnad och därmed reducera risken för att muslimska missnöjespartier etableras och växer sig starkare.

Petter C Larsson är risk- och säkerhetsexpert, bosatt i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons