Petter Birgersson: Pension måste kopplas till arbete
Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna har kommit med en färsk rapport om svenska pensioner. För den som har hängt med i pensionsfrågan är slutsatsen inte överraskande: för de flesta lönar det sig inte att arbeta för att få högre pension. Enligt SPF:s rapport krävs det en riktigt bra lön – runt 45 000 kronor i månaden i slutet av karriären – för att det ska ge avtryck i pensionskuvertet.
Då är det egentligen främst tjänstepensionsavsättningar det handlar om. Det allmänna pensionssystemet har ett tak som gör att höga inkomster inte ger mer tillbaka i pension – däremot kompenseras ofta anställda med högre avsättningar till tjänstepensionen. Arbetsgivaren betalar så att säga två gånger, men för den anställde ger det resultat.
SPF konstaterar: ”Vi är på god väg mot ett folkpensionssystem där den allmänna pensionen blir likvärdig oavsett vad man sysslat med under de yrkesaktiva åren.”
Det som kan ge lite extra krydda i det allmänna pensionssystemet är premiepensionsavsättningen. Men det är – märkligt nog – också den del som ofta kritiseras mest.
Det går att hävda att pensionerna från det allmänna systemet är för låga. Det är en fråga om hur mycket den arbetande befolkningen är beredd att betala in till systemet. Några genvägar finns inte.
Om pension ses som en rättighet kopplad till ålder och inte till arbete så uppstår problem – som att arbete inte alls påverkar det man får ut i pension. Det är vad som händer när det betalas ut för mycket pengar direkt från skattesystemet till garantipensioner, bostadstillägg och dylika ersättningar. Det är egentligen inte pensioner i den bemärkelsen att det en gång har betalats in avgifter för pensionsrättigheter.
När det gäller arbetsinkomster talas det om marginalskatter och marginaleffekter – hur mycket får man behålla när man höjer sin lön eller när man jobbar en timme extra? Tar man med pensionen i den beräkningen blir marginaleffekterna ännu större. Krasst är det ur pensionssynpunkt lika bra att tacka nej när chefen ber en att hoppa in ett extrapass och istället gå på krogen för att dricka upp sista kronan på bankkontot.
Till det kommer att egna pengar på banken gör att bostadstillägg sänks och att avgifter för hemtjänst och eventuellt serviceboende stiger. Det blir så rättvist att det blir komplett orättvist.
Det går att diskutera om staten ska garantera en viss inkomst från en specifik ålder. Men då är det tveksamt om det ska kallas pension, snarare bör det heta åldersbidrag. Pension ska vara det som kommer från någon form av insättningar i pensionssystemet – via arbete eller sjukersättning. Denna pension bör då alltid ligga som ett plus på det grundläggande åldersbidraget. Eventuellt eget sparande ska alltid få behållas intakt. Dessutom bör en möjlighet till avsättning till avdragsgillt privat pensionssparande återinföras, förslagsvis med ett skatteavdrag som är procentuellt lika stort i alla inkomstgrupper.
Det ska under alla omständigheter inte vara så att det lönar sig bättre att slå dank än att arbeta och spara på bank.