Annons
Ledare

Anders Gustafsson: Pengar tog han gärna emot – svara på frågor är det värre med

Vad gjorde den avpolletterade generaldirektören Dan Eliasson egentligen på regeringskansliets elefantkyrkogård?
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 13 juni 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Avlönad men sysslolös?
Avlönad men sysslolös?Foto: Jessica Gow/TT

Den kontroversiella statstjänstemannen Dan Eliasson hade en rekordkarriär bakom sig när han vintern 2021 fick lämna tjänsten som generaldirektör för Myndigheten för skydd och beredskap, MSB.

Under Göran Perssons regeringar på 90- och 00-talet hade Eliasson flera uppdrag som politisk tjänsteman, bland annat fem år som socialdemokratisk statssekreterare. Därefter utsågs han till generaldirektör för först Migrationsverket och sedan Försäkringskassan. 2014 utsågs han till rikspolischef för den nya nationella polismyndigheten och i mars 2018 utnämndes han till generaldirektör för MSB.

Annons

Det som fick Dan Eliasson på fall var en resa han genomförde till Gran Canaria över jul och nyår – trots pandemi och myndigheternas råd och rekommendationer.

Som avpolletterad generaldirektör hamnar på man den så kallade elefantkyrkogården på regeringskansliet. Där sitter man till dess att förordnandet löper ut. Det beror på att man som generaldirektör inte kan få sparken – så länge man inte har begått något lagbrott. Systemet finns till för att vi ska få självständiga generaldirektörer med integritet.

Och på elefantkyrkogården hamnade som sagt Dan Eliasson. På så sätt kunde han fortsätta kvittera ut en lön på över 160 000 kronor i månaden ett bra tag till.

Men vad gjorde han då där? Den frågan har Aftonbladet sökt ett svar på (den 11 juni).

Tidningen har begärt ut alla handlingar som berör Dan Eliassons arbete vid regeringskansliet. Det visar sig att det enda spår som han lämnat i arkiven är en dagordning från ett digitalt seminarium som hölls i april 2021.

Men det blir ännu märkligare än så.

Det utredningsuppdrag Eliasson fick slutredovisades muntligen den 24 maj 2021. Eliassons tid på elefantkyrkogården upphörde dock inte förrän den 31 december 2022. Eliasson jobbade alltså kvar i regeringskansliet i drygt 1,5 år efter att det att han redovisat sitt uppdrag. Även denna tid är odokumenterad.

Aftonbladet har sökt den tidigare statssekreteraren Elisabeth Backteman (S) om vad Dan Eliasson egentligen sysselsatte sig med – hon vill dock inte svara på några frågor om Dan Eliasson. Samma svar ger personen som var Dan Eliassons närmsta chef. Tidningen har också sökt Dan Eliasson via MSB, regeringskansliet och andra tidigare kollegor. Han har inte gått att nå.

Vi, medborgare som skramlat ihop till Dan Eliassons lön förtjänar dock ett svar. Satt han bara och rullade tummarna på regeringskansliet i 1,5 år för 162 500 kronor per månad? Var han ens där?

Systemet med elefantkyrkogården är kanske ett nödvändigt ont för att kunna ha ett system med självständiga myndighetschefer. Men när de väl är på elefantkyrkogården kan de väl åtminstone göra något vettigt.

Hur tänker Dan Eliasson? Tycker han att han gjort rätt för sig? Pengarna tog han gärna emot – men svara på frågor o folkets vägnar vill han inte. Det är illa.

Annons
Annons
Annons
Annons