Ledare

Pengar rullar in som de ska

Under veckan presenterar 100 bolag och banker sina halvårsrapporter och deras innehåll kommer att ge en indikation på hur konjunkturen ser ut.
Ledare • Publicerad 16 juli 2014

”En ödesvecka för svensk ekonomi” kallade Rapport det hela (14/7). Om man ska ta SEB som exempel ser det bra ut: 5,2 miljarder i vinst för andra kvartalet var högre än väntat.

Börsen är stark. Bolagen går bra. Det tycks inte gå någon nöd på Sverige. Günther Mårder, sparekonom på Nordnet kommenterade: ”När vi nu gick på semester kan vi konstatera att vi aldrig haft mer pengar än vi har just nu.”

Självklart är det många som tittar på det egna kontoutdraget och tvivlar på hans ord, men som land är Sverige statt vid kassa, vilket i längden gynnar alla även om det inte känns så för stunden. Trots en intensiv lågkonjunktur - den värsta sedan 30-talet – ser siffrorna bra ut.

Enligt tidningen Veckans affärer ökade de svenska hushållens nettoförmögenhet med 261 miljarder kronor till 10 763 miljarder kronor under det första kvartalet i år (11/6).

År 2005 – före Alliansen tillträdde – var statsskulden enligt Ekonomifakta drygt 47,5 procent av BNP. 2013 var den 35,1 procent av BNP. 2005 var BNP 3 182 miljarder. 2013 hade siffran stigit till 3 641.

Den disponibla inkomsten hade vuxit med 34 000 kronor mellan 2005 och 2012 enligt SCB, och statsbudgetens inkomster med 45 miljarder årligen enligt Ekonomifakta. Både stat och hushåll har alltså blivit rikare.

Antalet sysselsatta hade ökat med cirka 300 000 personer mellan januari 2005 och januari 2013, vilket delvis kan förklaras med att befolkningen ökat. Men ändå, glädjande siffror.

Finansminister Anders Borg (M) skriver på regeringens hemsida: ”Vi ska arbeta för en god ekonomisk utveckling i Sverige med ordning och reda i de offentliga finanserna.” Det tycks han onekligen ha lyckats med. Och det kommer sannolikt att märkas i veckans rapportflod.

Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.