Annons
Ledare

Johanna Nylander: Partiet Nyans gillar bara vissa minoriteter

Partiet Nyans är inte ett harmlöst invandrarparti som säger sig värna om minoriteter.
Johanna Nylander
Ledarkrönika • Publicerad 8 augusti 2022
Johanna Nylander
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel.
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel.Foto: Johan Nilsson/TT

Det nybildade partiet Nyans storsatsar i invandrartäta områden och har gjort utanförskapet till sin valfråga. Inte främst för att få fler i arbete och integreras i samhället, utan genom att föra fram lögner och misstänkliggörande av socialtjänstens arbete vid omhändertagningar av barn.

Ett annat exempel är partiets politik i HBT-frågor. Partiet säger sig stå för att ingen ska diskrimineras för sin sexuella läggning, men deras politiska budskap är ett starkt försvar för att religiösa ledare ska ha rätt att hatpredika utan konsekvenser.

Annons

Att håna religion vill partiet däremot ska vara olagligt. Yttrandefrihet är bara viktigt när det passar partiets agenda. De vill att Lars Vilks konstverk Nimis skall brännas ned, eftersom det enligt partiet finns många muslimer som tycker att konstverket symboliserar ”osämja och polarisering”. Samtidigt vill partiet göra det straffbart att bränna upp sin egen bibel eller koran.

”Frågorna de driver lutar mot en islamistisk världsbild”

Ett tredje exempel är partiets politik om hedersförtryck. Partiet Nyans säger sig stå för kunskapsbaserad problemlösning, men de politiska budskap de har i frågan är att misskreditera organisationer som arbetar mot hederskultur, och att föräldrar ska ha rätt att uppfostra sina barn i enlighet med religion och tro.

Men hederskultur är en fråga långt större än religion. Det kräver breda insatser som att kunna garantera säkerheten för dem, ofta unga, som drabbas, och ta larm till polis och myndigheter på högsta allvar. Man får inte någonstans i samhället ursäkta kontrollerande normer, familjestyren eller klanvälden som kultur.

Bara för några dagar sedan mördades en mamma av sina två söner på öppen gata i Göteborg, med det utpekade motivet att mamman brutit mot romsk hederskultur. I Malmö vittnar till och med förskolepersonal om hedersproblematik. Det är ett betydligt större problem än att organisationer som arbetar med hedersutsatta flickor ifrågasätter slöjbärande i skolan.

Nyans är inte ett harmlöst invandrarparti som säger sig värna om minoriteter. Frågorna de driver lutar mot en islamistisk världsbild, och då inte bara med förslag som att stänga Systembolaget på fredagar och lördagar. Skyddet för utpekade kulturer och grupper är uppenbart viktigare för partiet än fri- och rättigheter för enskilda människor. De vill till och med återinföra någon sorts livegenskap genom att förbjuda arbetskraftsinvandrare att byta arbetsgivare de första tre åren i landet.

De seriösa partierna måste ta det här på allvar och aktivt nå ut till de väljargrupper som annars bara får möta Nyans världsbild. Sverige behöver bättre integrationspolitik, men Partiet Nyans förslag är raka motsatsen.

Annons
Annons
Annons
Annons