Annons
Ledare

Pålssons olyckliga brev

Landshövding Margareta Pålsson försökte påverka beslut i ett privat ärende. Hon borde veta bättre.
Ledare • Publicerad 3 augusti 2013
Foto: 

Ett brev kan säga så mycket. Ibland för mycket. Landshövding Margareta Pålsson blev engagerad i en bekants privata ärende som berör socialnämnden i Åstorp. Pålsson skickade, från sin officiella landshövdingeadress, ett mejl till socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson. ”Om jag inte fått något nytt besked i ärendet före söndag kväll kommer jag på måndag vidta åtgärder. Jag hoppas jag slipper göra det.” avslutade hon mejlet, enligt Helsingborgs Dagblad.

Socialnämndens ordförande tolkade brevet som ett ”förtäckt hot” men svarade Pålsson hur ärendegången ser ut i kommunen och fick därefter inga fler mejl.

Annons

Margareta Pålsson har förklarat att hon skrev som privatperson och att det inte hade med hennes position som landshövding att göra. Men en makthavare av landshövdingens rang, chef över statens förlängda arm länsstyrelsen, ska alltid vara extra försiktig med att påverka andra myndighetspersoner.

När det görs från den officiella adressen, med namn och titel även i mejlet, blir saken ännu allvarligare. Även om länsstyrelsen inte har tillsyn över socialnämnden, är det som Bengt Lundell, docent i offentlig rätt vid Lunds universitet säger till HD: ”Eftersom hon använder sin titel kan det tolkas som att hon försöker påverka beslutsfattandet på ett otillåtet sätt. Det strider mot självständighetsprincipen.”

En privatperson har nu JO-anmält Margareta Pålsson agerande, rapporterar SR Kristianstad. Att just Margreta Pålsson hamnar i den här typen av diskussion är extra anmärkningsvärt. Förra året var det kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som skrev till landshövding Margareta Pålsson med uppmaningen att ”Fatta ett klokt beslut” i ett ärende om avverkning av tallskog som planterats för att hindra sandflykt vid Haväng. Kulturministern fick senare kritik av konstitutionsutskottet, KU, för sitt agerande.

Pålsson borde ha dragit lärdom av den historien. Med hög maktposition räcker det inte att man anser sig ha rätt i sak för att agera, det gäller att vakta sin integritet extra noga och tänka efter en gång extra innan man trycker på ”sänd”.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons