Annons
Ledare

På pallplats i välståndsligan

I kategori efter kategori avslöjas sanningen. Svensk ekonomi är i toppklass.
Ledare • Publicerad 27 augusti 2014
Alliansen i verklighetens Malmö.Foto: Foto: Drago Prvulovic / TT

”Utklassning” stod det på Dagens industris förstasida igår – samma dag som Alliansens fyra partiledare kom hit till Skåne. Tidningen hade jämfört Sveriges situation med resten av Europa och funnit att Sverige lyckats anmärkningsvärt bra.

Några av resultaten:

Annons

I EU är arbetslösheten 11,5 procent, här är den 7,7.

BNP är långt högre i Sverige.

I euroområdet har en halv miljon jobb försvunnit, men här har sysselsättningen ökat med 300 000 sedan valet i september 2006.

I Europa ligger statsskulderna på nära 100 procent, men här har den sjunkit från 50 till 40 procent av BNP under Alliansens tid vid makten.

Vi ligger trea i världen i OECD:s ”Better life index”.

Fler liknande nyheter fyller tidningarna. I Svenska Dagbladet redovisade Bo Ekman från Tällberg Foundation samma dag att Sverige ligger på plats nummer två, det vill säga i den absoluta toppen, i en sammanställning av världens mest citerade och trovärdiga rankinglistor. Och i fredags kom en undersökning från Europaportalen som visade att 97 procent av svenskarna är nöjda med sin levnadsstandard.

I måndags protesterade Anders Knape, ordförande i Sveriges kommuner och landsting, i en intervju mot de myter som sprids om att välfärden blivit sämre. ”Sanningen är att vi levererar mer och bättre än någonsin och att invånarna aldrig varit så nöjda som nu med den service som kommuner och landsting ger.”

Dessvärre tycks inga siffror kunna mota bort den känsla som Socialdemokraterna ingett svenskarna, det vill säga att en regering som är i toppform i själva verket är en skadeskjuten fågel. Det land som med starka vingar för svenskarna till välstånd och trygghet anklagas för att ligga där på marken, kippande efter andan.

Det är fullkomligt obegripligt hur de rödgröna får sprida sina lögner i tv-inslag efter tv-inslag utan att reportrar kräver en rättelse. Och att så många går på dem.

De som står längst till vänster eller röstar SD bryr sig inte om hur bra det går, för de drivs av annat än förnuft. Men för den vanlige väljaren som har huvudet på skaft bör siffrorna ha betydelse. Bakom siffror finns människor – vi och våra grannar, våra barn och barnbarn.

Annons

Att riskera den stabila ekonomiska situation som råder för att man vill ha lite förändring är farligt. Vänsterpartiet vägrar stötta en MP+S-budget om man inte får vara med och förhandla, och Stefan Löfven förstår att en budget enligt Jonas Sjöstedt knappast kommer att hålla kvar Sverige i världstoppen, dit vi klättrat. Det blir då i stället att spänna fast skidorna för störtlopp – och det kommer att ila i magen. Men tvingas lyssna till V, för de har inget val.

Som tur är har väljarna det.

I går reste de fyra partiledarna i Alliansen till Helsingborg och Malmö med den stora nyheten om en satsning på skolan, främst i form av höjda löner för lärare. Men nya satsningar i all ära – det starkaste argumentet var fortsatt styre var nog ändå Dagens industris artikel. Verklighet överträffar vision.

Petter Birgersson
Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons