Ledare

Otidsenlig kyrka

Övergreppen i sig är allvarliga, men att kyrkan dessutom försökt mörka dem är nästintill obegripligt.
Ledare • Publicerad 19 juli 2010

De skärpta interna reglerna som den katolska kyrkan presenterade på torsdagen var tänkta att förbättra det skamfilade rykte man dragit på sig efter den senaste tidens skandaler kring sexuella övergrepp på barn.

Istället skapar de uppståndelse bland liberala katoliker och andra. Vilket är helt rimligt då man i samma dokument som man fördömer sexuella övergrepp på barn på samma sätt också fördömer kvinnlig prästvigning.

Det är fullständigt självklart att katolska kyrkan behöver ta tag i både nutida och historiska övergrepp på barn. Och övergreppen i sig är tillräckligt allvarliga, men att kyrkan dessutom försökt mörka dem är nästintill obegripligt.

Som ett av världens största religiösa samfund har katolska kyrkan ett väldigt stort ansvar. Inte bara att stå för och utreda övergreppen utan den skulle må bra av att också se över andra rekommendationer och dokument.

Som exempelvis preventivmedel, där de i huvudsak alltid argumenterar emot. Till och med i Afrika där hiv-spridningen har varit katastrofal. Kyrkan argumenterar för avhållsamhet – och därmed är inte skyddat sex en fråga. Men eftersom verkligheten och den mänskliga naturen inte riktigt lever upp till avhållsamhetsmyten så sprids smittan. För även om det är syndigt att ha sex så vill få begå dubbelsynden att dessutom använda preventivmedel, oftast kondom.

Abortmotståndet är en annan av kyrkans ”synder” som skadat tusentals unga kvinnor i sin desperata jakt på att dölja sin ”synd” att ha haft sex i fel läge, utan preventivmedel.

Men nu har alltså kyrkan skrivet ett dokument, som de alltid gör på sommaren, där pedofili beskrivs på exakt samma sätt som att viga kvinnor till präster, alltså ”ett av de allvarligaste brotten” mot den rätta tron.

Den liberala ledarskribenten på Göteborgs-posten tillika aktiv inom Katolsk Vision Gert Gelotte menar att i botten för denna konstiga formulering ligger en syn på sexualitet, där kvinnor betraktas som något som står i vägen för andligt liv. Katolska män som lever i celibat anses stå närmare gud.

Det är kanske för mycket begärt att Katolska kyrkan ska bli liberal, jämställd och tillåta preventivmedel på en gång, men det vore på sin plats att börja en modernisering av synen på sexualiteten, framför allt den hos kyrkans medlemmar, men också erkänna att finns hos kyrkans präster.

Präster som förgriper sig på barn ska aldrig accepteras, men när man buntar ihop sexualitet, jämställdhet och övergrepp mot barn i fördömandet så blir liksom det lika allvarligt alltsammans, vilket förstås förringar prästens övergrepp.

INTERNAL INTERNAL
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.