Annons
Ledare

Östersjöländerna förtjänar fred

Militärövningen Zapad – väst – samlar runt 200 000 soldater runt Östersjön och våra grannländers gränser. Men övningen är mer än bara en övning.
Ledare • Publicerad 10 september 2021 • Uppdaterad 12 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Ryska soldater som deltar i Zapad. Bilden från ryska försvarsdepartementet
Ryska soldater som deltar i Zapad. Bilden från ryska försvarsdepartementetFoto: Vadim Savitskiy

I Belarus drivs migranter mot gränserna till Polen, Litauen och Lettland. På en del platser sitter migranterna fast mellan soldater från båda sidor, taggtrådsnät har rullats ut. Belarus och Aleksandr Lukasjenko har erbjudit migranter visumfrihet för dem som flyger till Minsk, och sedan har människorna förts mot gränsen till grannländerna. EU-kommissionär Ylva Johansson sa till DN i augusti: ”Migranter tvingas över gränsen in till litauiskt territorium av belarusiska gränsvakter eller militärer.” EU:s gränsstyrka Frontex har sänts till gränsen. Redan i slutet av juli avsatte Frontex 100 man, 30 patrullbilar och två helikoptrar till Litauen.

I Polen råder också spänt läge, av samma anledning. Regeringen har utfärdat undantagstillstånd vid gränsområdena. Polen menar att Putin och Ryssland också ligger bakom att Lukasjenko och Belarus vidarebefordrar migranter mot gränserna, men det har bland annat Estland och Finland tonat ner (Yle).

Annons

Det är i detta läge militärövningen Zapad ”Väst”, där ryska och belarusiska trupper deltar, sätter igång. Den är mycket omfattande. I år handlar det om 200 000 militärer som deltar, mot 60 000 - 70 000 vid förra övningen för fyra år sedan, enligt Natos uppskattningar (DN 9/9).

Till DN säger statssekreteraren vid Estlands försvarsministerium: ”Bara det faktum att migrationskrisen inträffar vid samma tid, på samma plats som Zapad är exceptionellt. Syftet är att skapa instabilitet.”

För Putin och Ryssland med dess allierade handlar Zapad främst om en styrkedemonstration. Men det är samtidigt något som direkt ökar spänningen i området, ökar risken för medvetna provokationer och misstag.

Att medverka till att öka på trycket av migranter är en del av det som brukar kallas hybridkrig, medvetenheten är stor om vilka konflikter detta skapar inom EU och i enskilda länder. Hanterandet av människorna vid gränsen ställer svåra frågor på sin spets. Till det kommer andra delar av rysk påverkan, som industrispionage, störande av IT-infrastruktur och försök att påverka samhällsdebatten med exempelvis trollfabriker på nätet. Rättegången mot en misstänkt spion som arbetat vid Volvo Cars och Scania är den första på 18 år i Sverige, och är i sig ett varningstecken om ökad aktivitet från rysk sida.

Sverige är vant vid fred, emellanåt använts begreppet ”fredsskadat”. Det ordet kan man ha olika synpunkter på, liksom att Sverige deltagit i strider i andra länder, inte minst Afghanistan. Men det är sant att vi åtminstone på hemmaplan tagit freden för given och tonat ned hotbilden. Det kan sägas ha varit officiell politik under ett par decennier, med nedrustning och omprioritering av försvaret och ett tag med en syn på Ryssland som mer av samarbetspartner än fiende.

Tyvärr kom den bilden att spricka och i dag finns det all anledning att kalla Zapad för vad det är: en del i ett ständigt påverkanskrig mot grannländerna. Det är både farligt och sorgligt. I en annan parallell historia hade Ryssland och Europa kunnat växa starkare tillsammans. Vladimir Putin har kostat så mycket för så många och med honom sitter länderna runt Östersjön fast i historiens förbannelse.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons