Annons
Ledare

Osolidariskt och total misstro mot samhället

Politikers åsikter och handlingar har en stor betydelse för hur samhället formas. Det handlar inte bara om de beslut som fattas av politiker på riksdagsnivå eller i de kommunala nämnderna.
Ledare • Publicerad 11 februari 2011
Här i Mellanköpinge vill politikerna i Trelleborg se ett nytt rättspsykiatriskt center. Alla utom Sverigedemokraterna.
Här i Mellanköpinge vill politikerna i Trelleborg se ett nytt rättspsykiatriskt center. Alla utom Sverigedemokraterna.Foto: 

Politiker är även förebilder och har ett stort ansvar för vad de säger och skriver.

Därför är det synnerligen allvarliga uttalanden som den ledande sverigedemokraten i Trelleborg, Per Klarberg, gör när han uttalar sig om etableringen av ett nytt rättspsykiatriskt centrum i kommunen.

Annons

Han menar att det planerade centret kan leda till att pedofiler bosätter sig i kommunen, vilket vi rapporterar om i dagens tidning.

Det är ett anmärkningsvärt påstående och det sågas också av psykiatrichefen Lennart Meyer som säger att merparten av patienterna på centret kommer att behandlas för olika psyksjukdomar. Lennart Meyer menar vidare att de flesta pedofiler döms till fängelse och inte vård.

Man kanske inte ska förvånas av vad en företrädare från Sverigedemokraterna säger. Men oavsett vem som uttalar det så är det allvarligt. Det tyder på en total misstro för allt vad vårt samhälle står för och är i grunden djupt osolidariskt.

Politiken som Sverigedemokraterna driver är utpekande, man fokuserar på vissa grupper av samhället som man anser är upphov till problemen i samhället. Bara man stoppar i stort sett all invandring så löser man alla problem, hävdar man från partiet. Det är givetvis direkt felaktigt.

Det finns en annan sida av partiet. Det är partiets företrädare. Parti­ledningen har under en längre tid uteslutit politiker från partiet för att till exempel ha gett uttryck för uppenbart rasistiska åsikter. Partiet har försökt göra sig mer rumsrena för att komma in i stugvärmen. Men ränderna går inte ur så lätt. Ett parti som hämtar sin näring från främlingsfientlighet uppmuntrar indirekt företrädarna att misstro andra människor.

Politikernas roll för att forma attityderna i samhället ska inte underskattas. Därför är Per Klarbergs syn på ett nytt rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg djupt oroande.

Tyvärr finns det inte mycket som pekar på eftertanke från hans sida. Däremot borde väljarnas dom över partiet vara hård.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons