Ledare

Omvänd bevisbörda fel

Polisen gör husrannsakan hos en person som misstänks syssla med organiserad brottslighet.
Ledare • Publicerad 30 juli 2010
Oredovisade pengar är inget bra skäl för att införa omvänd bevisbörda för brottslingar. bild: Fredrik Sandberg
Oredovisade pengar är inget bra skäl för att införa omvänd bevisbörda för brottslingar. bild: Fredrik SandbergFoto: 
Foto: 

Den misstänktes taxerade förvärvsinkomst är noll kronor men i garderoben hittar polisen hundra stycken tusenlappar i en sportbag. Antagligen är pengarna resultatet av ett inte helt hederligt dagsverke, men eftersom polisen inte kan binda pengarna till ett särskilt brott måste pengaväskan lämnas tillbaka.

Sådana här händelser är inte ovanliga för poliser som arbetar med organiserad brottslighet. Vid husrannsakan hittas stora mängder kontanter men det finns inget särskilt brott som kan bindas till fyndet. Alltså kan den misstänkte fortsätta att spendera sina pengar på lyxklockor och dyra bilar medan polisen tvingas se på.

Den här ordningen har fått polisen att ledsna. I en skrivelse till Justitiedepartementet har gruppen mot yrkes- och livsstilskriminella, SYL, vid Söderortspolisen i Stockholm föreslagit att bevisbördan ska vara omvänd. Det ska vara den misstänkte som ska bevisa att pengarna inte kommer från ett brott - inte polisen som ska styrka vilket brott pengarna hör till.

Det är förståeligt att polisen är frustrerad. Personer som har brott som yrke har sällan tid eller lust att tjäna pengar på hederligt sätt. Det är fullt rimligt att anta att pengarna kommer från ett rån eller en narkotikauppgörelse. Det innebär dock inte att man har rätt att ta folks egendom hursomhelst.

Det är lätt att tänka sig det typiska fallet, och hur väl den föreslagna regeln då skulle fungera. Men när man ska vända bevisbördor måste man vara mycket försiktig och man ska faktiskt helst avstå helt. Om polisen inte lyckas bevisa vilket brott pengarna kommer från måste kanske något göras åt brottsbekämpningen i stort, men att på vaga grunder lägga beslag på pengarna är knappast rätt väg att gå. Vad händer om pengarna kommer från ett svartjobb? Olagligt ja, men knappast den typ av brott SYL-gruppen ska bekämpa.

"Som det ser ut i Sverige så ligger ingenting på den misstänkta. Det är upp till oss på polisen att bevisa att ett brott har begåtts", säger Niklas Holmgren vid SYL till Dagens Nyheter. Ja så fungerar faktiskt vårt rättsväsende. Det är upp till polis och åklagare att lägga fram bevisen.

Man ska förstås inte vara naiv när det kommer till organiserad brottslighet. Polisen måste ha rimliga resurser och befogenheter för att komma åt dem som gör sig en skattefri förmögenhet på att kränga knark eller stöldgods. Men SYL-gruppens förslag riskerar att skapa fler problem än det löser.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.