Annons
Ledare

Omöjligt att försvara höjningen

Trelleborgs kommunfullmäktige förstår inte omvärlden. Kraftiga arvodeshöjningar i krigs- och kristider är en skam. Fullmäktige bör inkallas för ett nytt beslut.
Ledare • Publicerad 21 december 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Höjt var det här.Foto: Andreas Mårtensson

Sveriges företag, stat, regioner och kommuner går mot en extremt svår lönerörelse. Facken måste förklara för sina medlemmar varför lönehöjningarna inte kan komma i närheten av inflationen. Inflationen nådde i november 11,5 procent om man tar hänsyn till ökade räntekostnader (KPI). LO kräver 4,4 procent i lönepåslag. De flesta förstår vad en sådan situation riskerar att betyda i form av inflationsspiral och ökade kostnader för företag och offentlig sektor.

Även finanstopparna inser att det inte är läge att vrida på bonuskranarna. Christer Gardell som via Cevian Capital äger mycket i svenska bolag som Ericsson och ABB säger till DN: ”Ledningar och styrelser bör vara lika återhållsamma. I detta läge ser jag inga argument för att inte alla parter bör dra in svångremmen – på grund av det exceptionella inflationsläget och för att de anställda gör det.”

Annons

Budskapet är klart. Alla borde inse. Men inte Trelleborgs kommunfullmäktige uppenbarligen. I måndags klubbade fullmäktige igenom de rejäla arvodeshöjningarna som bland annat ger kommunstyrelseordförande Ann Kajson Carlqvist (M) en höjning från 71 500 kronor i månaden i år till 89 000 kronor i månaden för 2023. Det samtidigt som den politiska organisationen sväller till flera kommunalråd. Arvodesförslaget om ytterligare höjning till minst 125 000 kronor i månaden 2024 ska återkomma i oktober 2023. (Uppdatering, tidigare framstod det som att arvodesnämndens förslag för 2024 om motsvarande nivå som kommundirektören klubbades i kommunfullmäktige)

Exakt hur politikerna ska förklara det för de anställda i Trelleborgs kommun framgår inte. Löneförhandlingarna riskerar att fyllas av bitterhet. Och hur ska medborgarna, skatte- och avgiftsbetalarna kunna svälja det? Styret har ju inte haft några problem med att lansera nya pålagor som parkeringsavgifter.

De raska prisstegringarna på el, bränsle, mat och en mängd andra nödvändiga varor har urholkat ekonomin för många pressade hushåll. Människor med små marginaler – i alla åldrar – kämpar med att klara av räkningarna. Tyvärr gör många inte det. Tidningarna fylls med reportage om människor som vrider ner hemtemperaturen till mycket låga nivåer eller har hyresvärdar som gör det. Bagerier som Ångbagarn i Trelleborg larmar om skenande gasräkningar som gör att man drar ner på verksamheten och tvingas höja priserna drastiskt. Tomatodlingen Nordic Greens dumpade odlingen för vintern och en mängd arbeten för bland annat ukrainska flyktingar försvann. Utan arbete blir ukrainska flyktingar hänvisade till dagsersättningar på max 71 kronor om dagen.

Även i julhandeln sätter osäkerheten spår. Från Svensk Handel heter det (SvD): ”Framtidstron är nu på den lägsta nivån sedan pandemins allra tyngsta månader, visar Handelsbarometern för december.” För alla handlare, stora kedjor och små fristående företagare, betyder det att årets julhandel inte alls blir det lyft de normalt räknar med. Stora arbetsgivare som H&M har redan aviserat stora förändringar för sin personal i Sverige (Svensk Handel). Fler lär följa. Konkurserna har ökat drastiskt. Enligt bolaget Creditsafe var antalet konkurser i november 2022 det näst största sedan deras mätningar startade 1999.

De ekonomiska svårigheterna har inte slagit till fullt ut. Vi kommer från en period med extremt låga räntor, där människor med arbete generellt har haft det mycket bra. Efterfrågan på utbildad arbetskraft har varit och är fortsatt stark. Men omvärlden har förändrats drastiskt det senaste året. Det är en nervös tid. Alla vet det. Utom majoriteten i Trelleborgs fullmäktige, uppenbarligen.

Några protesterade under måndagens kommunfullmäktigemöte. Vänsterpartiet och Centerpartiet ska ha all heder för det. Isac Rubin (M) gick dessutom emot både sitt eget parti genom att trycka nej till höjningen och leverera de nu rikskända orden: ”Vad fan håller vi på med?”

Illojalt menade arvodesnämndens ordförande Venzel Rosqvist (M). Lojalt mot skattebetalarna dock, frestas man att tillägga.

Det finns anledning att fundera på ersättningar till kommunpolitiker. Man kan argumentera för att ersättningarna har varit för låga. Men både tillfället och de snabba nivåhöjningarna är fel valda. Ett extra möte borde anordnas och arvodena frysas till ett nytt förslag tagits fram. Om nu kommunfullmäktige anser sig representera trelleborgarna.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons