Annons
Ledare

Om livet blir dubbelt så dyrt

En ny regering kommer att möta en befolkning där många riskerar att inte klara räkningarna.
Ledare • Publicerad 16 september 2022 • Uppdaterad 20 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Två – som behöver ytterligare två.
Två – som behöver ytterligare två.Foto: Pontus Lundahl/TT

Inte mycket läcker ut från regeringsbildningen. Möjligen pyser det från SD-grytan om SD ska ställa krav på ministerposter. Om Ulf Kristersson ska lyckas väljas till statsminister måste han först visa att partierna ”på min sida av politiken” verkligen är på Kristerssons sida. Det är inte alldeles uppenbart.

Enighet kring att invandringen ska stramas åt räcker inte. Den bilden delas även av Socialdemokraterna. Inom borgerligheten är det dessutom stora variationer i synen på arbetskraftsinvandring, där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna traditionellt är mer skeptiska. Kristerssons parti har också svängt i den riktningen, medan Liberalerna i grunden står fast vi att ”Arbetskraftsinvandring är bra för Sveriges ekonomi och välfärd.”

Annons

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har majoritet tillsammans, vilket gör att exempelvis i frågor om a-kassa kommer Socialdemokraterna att försöka få Sverigedemokraterna att visa korten. Redan Stefan Löfven visste att utnyttja sådana möjligheter när Alliansregeringen saknade egen majoritet 2010-2014. Nu är Sverigedemokraterna mer en självklar del av regeringsunderlaget, men kan ändå ställas inför sådant politiskt spel. Det är mer sannolikt att det händer än att det inte händer.

Det förekommer spekulationer om att Sverigedemokraterna kan komma att rösta emot Kristersson i en första statsministeromröstning, som en taktik för att få ut mer i andra förhandlingsomgång. Det förefaller väl vanskligt. På så vis skulle Sverigedemokraterna knappast påvisa politisk mognad, vilket Jimmie Åkesson gärna vill. Det skulle kunna slå tillbaka mot Sverigedemokraterna och öppna för andra förhandlingslösningar i riksdagen. Moderaterna har bundit sig hårt vid Sverigedemokraterna, men även sådana förhållanden kan spricka, och det abrupt. Det ännu tajtare regeringsprojektet Alliansen är ett exempel på det.

Man ska hålla i minnet att Sverige av allt att döma står i och inför en svår situation. Även hushåll som nyss hade goda marginaler kan plötsligt komma att se dem utraderade. Banken SEB har visat att en genomsnittlig barnfamilj i villa kommer att ha mer än dubbelt så höga hushållsutgifter 2022 jämfört med 2021, och för ett pensionärspar är siffran 81 procent. (SEB har rättat siffrorna, rätt ska vara 48 procent för barnfamiljen och 36 procent för pensionärsparet, högre i södra Sverige) Det är riktigt rejäla siffror och för en del är ökningarna högre än så – södra Sverige är exempelvis betydligt mer drabbat än norr. En del hushåll har ännu inte märkt av genomslaget, som kommer när elavtal och räntor ska bindas om. Även om de mest dystra scenarier om el-, mat- och räntekostnader inte slår in står det klart för de flesta att åren med växande köpkraft för stora grupper är borta. Får många är också möjligheten att belåna boendet ytterligare eller att sälja aktier med stor vinst för att klara en större utgift försvunnen.

Det är en svår situation för vilken regering som helst, och det är extra knepigt för en tidigare opposition som ska ta över med förväntningar från de egna väljarna om att saker ska bli bättre. För Sverigedemokraterna, med en ekonomisk politik som gärna lovar både sänkta skatter och högre nivå i socialförsäkringar, blir det som medansvariga för den ekonomiska politiken ännu svårare att förklara för de egna väljarna om innehållet på bankkontot inte räcker till när räkningarna ska betalas.

Den svenska debatten från vänster har handlat om populistiska skrämskott om att demokratin är i fara. De missar att det är en helt annan bister verklighet som kommer att bli prövningen för en ny regering – och Sveriges hushåll.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons