Annons
Ledare

Öka takten, Borg

Prognoser avgör inte Sveriges framtida arbetsmarknad. Det gör investeringar i infrastruktur och marknadsvänliga reformer.
Ledare • Publicerad 16 april 2013
På ingång.
På ingång.Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Han har fått skäll för att vara överoptimistisk i sina prognoser, finansminister Anders Borg (M). Vid presentationen av den ekonomiska vårpropositionen i går hade Borg skiftat linje. Den europeiska krisen biter sig fast och kommer att slå mot svensk ekonomi, var hans budskap. Finansdepartementet spår därför svag tillväxt, ökad arbetslöshet och växande underskott i de offentliga finanserna i år och nästa år.

Prognosers värde minskar med avståndet framåt i tiden. På det viset skiljer sig inte SMHI:s väderkartor från Anders Borgs spådom om den offentliga ekonomin fram till 2017. I det långa perspektivet är Borg optimistisk, han utgår från att den utdragna lågkonjunktur Europa befinner sig är just en konjunkturföreteelse. Det kommer att vända – jobben bli fler, skatteintäkterna högre och de offentliga finanserna åter visa överskott. Den slutsatsen är inte självklar. Många länder i Europa har åldrande befolkning, stora välfärdsåtaganden, hög skuldsättning, och ett näringsliv med svag konkurrenskraft.

Annons

Sysselsättningsutvecklingen i Sverige har varit relativt god, där antalet sysselsatta under sista kvartalet 2012 var 200 000 fler än fjärde kvartalet 2006, före den utdragna finanskrisen. Det har skett samtidigt som reallönerna stigit och kronan förstärkts. Undantaget är ungdomar och nyinvandrade personer. Trots insatser med halverade arbetsgivaravgifter för unga, nystartsjobb, sänkt restaurangmoms och rut-avdrag är arbetslösheten i de grupperna allt för hög. Det betyder inte att reformerna kan dömas ut, utan dem kunde resultatet ha varit betydligt sämre.

Det saknas inte resurser i arbetsmarknadspolitiken. Men åtgärderna är spridda. Det finns 17 former av anställningsstöd och praktik via Arbetsförmedlingen. En klar strategi för lärlingsplatser, tidig kontakt mellan skola och näringsliv och kompetensutveckling för att matcha företagens behov är nödvändigt för bättre resultat. Investeringar i infrastruktur får också nytillskott i budgeten, men bland vägar och järnvägar glöms modern kommunikation bort. 2013 borde det vara lika självklart med goda bredbandsförbindelser som med el och telefoni.

Nuvarande och kommande regeringar kommer att ställas på svåra prov. Europa är inte centrum i världen, Sverige är inte centrum i Europa. Fortsatta marknadsvänliga skatte- och näringslivsreformer är nödvändiga för att Sverige ska klara konkurrenskraften. I förmågan att genomföra det, mer än i Anders Borgs makroekonomiska långtidsprognoser, ligger svaret på hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons